Museum aan het Vrijthof wordt fotografiemuseum

Nederland is een fotografiemuseum rijker. Op 26 september 2019 opent Museum aan het Vrijthof in Maastricht officieel haar deuren als nieuw fotografiemuseum. Voor de eerste tentoonstelling heeft de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson de primeur. Met ‘Homage to Humanity’ presenteert het monumentale museum een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door voortschrijdende technologie en globalisering.

Museum aan het Vrijthof heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie met een duidelijke keuze voor het veelzijdig medium fotografie. De eerder georganiseerde tentoonstellingen met uitgeverij TASCHEN en de fotografen Marie Cécile Thijs, Guy van Grinsven en Jan Stel hebben zeker bijgedragen aan deze nieuwe focus als gespecialiseerd museum.

De ambitie van het particuliere museum is groot. Om het nieuwe fotografiemuseum verder vorm te geven werkt directeur Erik de Jong samen met internationale tentoonstellingsmakers en fotografieopleidingen in Nederland en België. Het jaarlijks aantal bezoekers moet groeien van circa 35.000 in de eerste vier jaar naar 90.000 bezoekers in 2032.

Het museum wil twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld presenteren met een attractief omlijstingsprogramma. De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie; de foto’s moeten een boodschap met zeggingskracht hebben.

Erik de Jong: “Jongeren krijgen een duidelijke plek in het museum en werken actief mee aan het toekomstige artistieke profiel en de marketing rondom het nieuwe centrum voor fotografie. Hiervoor wordt de programmering ook op deze doelgroep afgestemd. Zo is in 2020 een tentoonstelling te zien van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf in de dance scene.”

Door haar ligging nabij twee buurlanden in het zuiden van het land wil het museum fotografieliefhebbers uit zowel Nederland als de Euregio rond Maastricht trekken.

www.museumaanhetvrijthof.nl

Review mentormentor Fomu Antwerpen

15 September 2021 @ 10:00 - 13:30 CEST

Workshop shoot beyond the selfie

6 August 2021 @ 10:00 - 17:00 CEST
|Recurring Event (See all)

One event on 6 August 2021 at 10:00

Workshop shoot beyond the selfie

9 July 2021 @ 10:00 - 17:00 CEST
|Recurring Event (See all)

One event on 6 August 2021 at 10:00