PhotoQ Bookshop @ world press photo

Na jarenlang als baken voor het betere fotoboek en als ontmoetingsplek voor fotografen en fotoboekenliefhebbers te hebben gefungeerd, verdween PhotoQ Bookshop uit de Amsterdamse Wijdesteeg om neer te strijken op het Westergasterrein, in huis bij de nieuwe eigenaar, het World Press Photo House.

Edie Peters, oprichter van PhotoQ, foto(boek)kenner en fotojournalistieke nestor verhuisde als part of the deal met de boekwinkel als winkelmanager mee. Het karakter van de boekwinkel blijft in grote lijnen ongewijzigd. Peters: ”Af en toe een lichte accentverschuiving bij evenementen van World Press Photo. Maar de creatieve rijkdom van fotoboeken moet een inspiratiebron zijn en blijven voor iedere rechtgeaarde professional in de fotografie”.

De overname sluit aan bij de ambities van World Press Photo, dat naast haar kerntaak als wereldbefaamde tentoonstellingsorganisator het publiek een fotoplek wil bieden in Amsterdam om kennis te delen, te leren en inspiratie op te doen.

Directeur Lars Boering daarover: ”Waarom zou World Press in haar geboortestad geen ontmoetingsplek bieden aan de fijnproever en het brede publiek? Een warme, veilige, creatieve plek? Dat willen we in huis én buitenshuis realiseren, in samenwerking met derden zoals bijvoorbeeld Unseen en andere partijen op de Westergas. Museumnacht is de aftrap voor onze activiteiten en in december staat een fotoboekenmarathon gepland, een boekenmarkt met interviews en signeersessies ineen. Later komt er mogelijk een permanente Digital Storytelling opstelling waarvoor we met het Ketelhuis in gesprek zijn. Maar denk ook aan workshops, lezingen en dergelijke. Ook voor kinderen. Een programmering die in het verlengde ligt van wat andere instellingen organiseren, een aanvulling op wat er reeds is. Hier hebben we er de ruimte voor.”

In de loop van dit jaar zullen in het World Press Photo House boekpresentaties gehouden worden, voortbordurend op hetgeen PhotoQ in het verleden deed. Daarnaast wordt gewerkt aan de ontwikkeling van talkshow-achtige programma’s en er is een bibliotheek van 3000 boeken in opbouw die gratis kan worden bezocht.

Peters: “Het gaat bij World Press Photo natuurlijk met name om veel meer dan fotoboeken: om journalistieke verhalen, maatschappelijke gebeurtenissen, de bedding van journalistiek in het maatschappelijke en politieke veld, dat soort zaken. Zo zal onder de noemer In-Depth een talkshow starten waarmee we inzoomen op het gebruik van fotografie in de media”.

De boekwinkel is van di t/m za open van 12.00 tot 18.00 uur, adres World Press Photo House , Haarlemmerweg 4 te Amsterdam.

Voor programmering / activiteiten: volg de Foto-agenda of www.worldpressphoto.org