De 69e editie van de gezaghebbende World Press Photo Award is gewonnen door Getty fotograaf John Moore. Hij ontving de prijs (10.000 EU) voor zijn roemruchte foto van het Hondurese peutertje Yanela Sanchez dat huilend gadeslaat hoe haar moeder in het donker door een grenswacht tegen een wagen wordt gezet om haar te fouilleren.
Het spraakmakende beeld, komt uit een reportagereeks van Moore die de grenspolitie aan de Amerikaanse kant van de Rio Grande volgde tijdens hun intercepties van illegale immigranten. Dat beeld deed veel stof opwaaien rond Trumps’ omstreden immigratiebeleid waarin scheiding van ouders en kinderen aan de orde van de dag waren. Een lot dat Yanela bespaard bleef. Onder de publieke opinie en golf van verontwaardiging schortte hij dat beleid op, maar zette vol in op de bouw van de grensmuur.
Juryvoorzitter Whitney C. Johnson: “De details zijn interessant. Van de handschoenen die de politie draagt tot aan de verwijderde veters”. Ook de meerlagige verhalende kwaliteit van de foto kreeg lof en de nabijheid van het menselijk drama waarmee men ‘zich echt verbonden kan voelen en dat een ander soort geweld toont, dat psychisch is.’
Fotoverhaal van het jaar award voor Pieter Ten Hoopen
Met het toenemende belang van fotoverhalen lanceerde de WPP organisatie dit jaar voor het eerst de ‘Serie van het Jaar’ als categorie. Deze werd gewonnen door de Zweeds-Nederlandse Pieter ten Hoopen. Opmerkelijk genoeg, eveneens met immigratie als onderwerp.
Ten Hoopen volgde in zijn prijswinnende fotoserie een karavaan Midden-Amerikaanse migranten die richting de Noord-Amerikaanse grens trekken, op weg naar een betere toekomst of de hoop daar op, weg van repressie, geweld en armoede. Een loodzware tocht waarbij de groep van omstreeks 7000 mensen, waaronder 2300 kinderen, ongeveer 30 km per dag aflegden in temperaturen van 30 graden Celsius. Ten Hoopen koos voor hoopvolle, soms alledaagse, doorgaans onopgemerkte momenten in een ongebruikelijke visuele stijl.
De Vlaamse Sanne De Wilde en de Franse Bénédicte Kurzen, beiden werkend voor NOOR Images, wonnen de eerste prijs in de categorie ‘Portrait stories’ waarin ze tweelingen in Nigeria portretteerden, een land met extreem veel tweelingen die voorheen als “kwaad” werden bestempeld en nu als voorspoed worden begroet.
De Nederlander Jasper Doest (39) kreeg in de categorie ‘Natuur – enkel’ en voor ‘Natuur- series’ twee maal, de tweede prijs voor zijn foto’s van flamingo’s op Curaçao en Bonaire –o.a. in de dierenopvang waarin Flamingo Bob de hoofdrol speelt. Wederom de 2e prijs, want in 2018 viel hem dezelfde eer ten deel voor de foto’s van aapjes die in Japan kunstjes moeten vertonen.
De foto’s van de prijswinnaars en de genomineerden in deze en overige categorieën zijn 12 en 13 April met een festivalkaart te bezoeken. Vanaf 13 April opent de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam haar deuren voor het publiek dat daar tot 7 Juli welkom is.
Meer info: www.worldpressphoto.org
Tentoonstellingsinformatie: foto-agenda.nl/world-press-photo-2019-tentoonstelling