Het Stadsarchief is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met 49 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Het Stadsarchief is gehuisvest in het prachtige gebouw De Bazel uit 1926 (voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij), vernoemd naar de architect Karel de Bazel.

In de afgelopen jaren is veel archiefmateriaal gedigitaliseerd. Op de website van het Stadsarchief is veel te vinden. Ook zijn er meer dan 340.000 foto’s en tekeningen met betrekking tot Amsterdam te vinden op de Beeldbank Amsterdam. Ook buiten de openingsuren van het archief is een groot deel van het archiefmateriaal te raadplegen. In de schatkamer van het archief zijn meer dan 300 topstukken te bekijken. In de filmzaal zijn in een Cineac-formule historische films over Amsterdam te zien. In de expositiezaal en in de Centrale Hal zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen.

Vrij toegankelijk zijn de: Centrale Hal, Studiezaal,  Informatiecentrum, Schatkamer, Filmzaal, Café en Stadsboekwinkel

Toegang Tentoonstelling
Museumkaart, Kinderen 0 – 12 jaar, Stadspas Amsterdam, Vrienden Stadsarchief, I Amsterdam City Card, Ver. Rembrandt: GRATIS
Kinderen 13 – 18 jaar, CJP, Archiefpas : 4 EU
Volwassenen                    : 6 Euro

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 10 – 17 uur
Zaterdag en zondag van 12 – 17 uur
De studiezaal is geopend van dinsdag t/m vrijdag. Het Stadsarchief is gesloten op 25 december 2018 en op 1 januari 2019.

Adres:
Stadsarchief Amsterdam – Vijzelstraat 32 – 1017 HL Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 – 2511511
info@stadsarchief.nl

Het Stadsarchief bereikt u met tram 24, halte Muntplein en metro 52 (Noord/Zuidlijn), haltes Vijzelgracht of Rokin.
http://www.amsterdam.nl/stadsarchief

Amsterdam-City-Archives_Stadsarchief Amsterdam

a