Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het museum met regelmaat werk uit eigen collectie. Die vertegenwoordigt een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert jaarlijks circa tien tentoonstellingen. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal werk, wisselen elkaar af. Meer dan eens programmeert het museum installatiekunst, waarin fotografie of film een rol speelt.

Op dit moment beheert het Nederlands Fotomuseum 166 archieven van Nederlandse fotografen, een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland. Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys zijn enkele voorbeelden van fotografen uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het museum de complete archieven beheert. Ook werk van eigentijdse foto- grafen als Bertien van Manen, Hans van der Meer, Vincent Mentzel en Viviane Sassen is in de collectie vertegenwoordigd. Door schenkingen, nalaten- schappen en aankopen blijft de collectie zich ieder jaar verrijken. Een deel van de collectie kan digitaal worden geraadpleegd via de website.

Het Nederlands Fotomuseum beschikt als enige museum in Nederland over een restauratieateliervoor fotografie. Deze zorgt niet alleen voor de museumcollectie, maar werkt ook aan de fotografischecollecties van andere musea, particulieren, archieven of bedrijven.

Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
open: di.t/m zo.11–17uur
www.nederlandsfotomuseum.nl