Focus telt inmiddels ruim honderd jaargangen. Daarmee is Focus een van de oudste fototijdschriften in Europa. In die periode heeft Focus – zowel het tijdschrift als de uitgeverij – een voorname positie binnen de Nederlandse fotografie weten in te nemen. Hoe?

• Door talentvolle fotografen hun eerste stap naar roem te laten zetten. Enkele voorbeelden: Ed van der Elsken, Henri Berssenbrugge, Bern. F. Eilers, Martien Coppens en, recenter, Erwin Olaf, Carl de Keyzer , Inez van Lamsweerde en Rineke Dijkstra.
• Door gevestigde namen groot te brengen. Denk aan Paul Huf, Frans Lanting, Willem Diepraam, Wubbo de Jong en Anton Corbijn.
• Door fotoclubs en vrijetijdsfotografen alle ruimte te gunnen.
• Door testmethodieken te ontwikkelen die al in de jaren vijftig veel opzien baarden in Europa. De testredacteuren zetten de testtraditie voort die begon bij Focus-oprichter Adriaan en zijn zoon Dick Boer.
• Door de felbegeerde Focus Predikaten voor goed geteste producten te introduceren.
• Door via de boekenuitgeverij Focus Publishing de begrippen van de (digitale) fotografie op toegankelijke wijze in kwalitatief hoogwaardige handboeken uiteen te zetten. Bestsellers zijn inmiddels het maar liefst 728 pagina’s tellende Handboek Digitale Fotografie en Beeldbewerking en Handboek Digitale Zwartwit Fotografie van Frans Barten en het zeer omvangrijke Handboek Digitale Portret Fotografie van Mich Buschman.
• Door het inmiddels gerenommeerde Europese instituut EISA in 1982 mede op te richten en jaren lang deze organisatie van meer dan 50 vakbladen in Europa te leiden.
• Door het uitgeven van internationaal geprezen fotoboeken. Erwin Olaf, Carl De Keyzer (Magnum), Leonard Freed (Magnum) en Ad van Denderen zijn slechts enkele namen. Ook de prestigieuze boekenreeks (14 titels) Monografieën van Nederlandse fotografen van het Prins Bernhard Fonds verschijnt bij Focus.

Sinds de zomer van 2018 heeft Focus een nieuwe website, in nauwe samenwerking met PhotoQ, dat sinds 2003 de Nederlandse fotografen en fotografieliefhebbers van nieuws en meningen voorziet: focus-photoq.nl

[fusion_slider hover_type=”none” width=”350″ height=”500″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_slide type=”image” link=”” lightbox=”no” linktarget=”_self”]https://foto-agenda.nl/wp-content/uploads/2018/08/focus070818-cover-lores-786×1024.jpg[/fusion_slide][fusion_slide type=”image” link=”” lightbox=”no” linktarget=”_self”]https://foto-agenda.nl/wp-content/uploads/2018/08/focus-1-2018-786×1024.jpg[/fusion_slide][/fusion_slider]