Unseen Talent award genomineerd Unseen Amsterdam 2019

Met trots presenteren Unseen en ING de vijf finalisten van de ING Unseen Talent Award 2019. De geselecteerde kunstenaars zijn: Elena Aya Bundurakis (1988, GR), Ulla Deventer (1984, DE), Irene Fenara (1990, IT), Kevin Osepa (1994, CW) en Karolina Wojtas (1996, PL). Alle vijf doorlopen zij de komende drie maanden een intensief coaching traject onder leiding van Adam Broomberg (1970, ZA) die samen met Oliver Chanarin (1971, GB) het internationaal gerenommeerde kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin vormt.Een tentoonstelling van het eindresultaat is van 20 tot en met 22 september te zien in de ING Unseen Lounge tijdens Unseen Amsterdam 2019. Met de award wil ING jonge getalenteerde kunstenaars die aan de voet van verandering staan verder op weg helpen. De Award-uitreiking vindt plaats tijdens de ING Unseen Talent Award Ceremonie op donderdag 19 september.

ING Unseen Talent Award 2019
De ING Unseen Talent Award, een initiatief van ING en Unseen, is zeven jaar geleden in het leven geroepen om uitzonderlijk Europees fotografietalent een internationaal podium te bieden. Dit past bij de ambitie van ING om creativiteit en kunst voor een groot publiek toegankelijk te maken en tegelijkertijd een boost te geven aan het hedendaagse kunstklimaat.

De shortlist van 2019, gemaakt door ING Art Management en Unseen, is gebaseerd op een longlist van Futures, het fotografieplatform voor aanstormend Europees fotografietalent. De scouts die hier een aandeel aan hebben geleverd zijn verbonden aan: British Journal of Photography (Groot-Brittannië), CAMERA (Italië), Hyères Festival (Frankrijk), FOMU (België), Fotofestiwal Łódź (Polen), PHotoESPAÑA (Spanje), PhotoIreland (Ierland), Photo Romania Festival (Roemenië), Robert Capa Contemporary Photography Center (Hongarije), Triennial of Photography Hamburg (Duitsland) en Unseen Foundation (Nederland).

ING Unseen Talent Programme 2019
De vijf finalisten van 2019 nemen deel aan het ING Unseen Talent Programme dat opkomende kunstenaars uitdaagt om de grenzen van de hedendaagse fotografie te verkennen en een volgende carrièrestap te maken. In het kader van dit programma ontvangen zij niet alleen hulp van specialisten, ook krijgen zij de kans om kennis uit te wisselen met fotografieprofessionals en hun eigen netwerk te vergroten.
Dit jaar leidt Adam Broomberg het uitgebreide leertraject. De geselecteerde kunstenaars zullen onder zijn supervisie nieuw werk creëren voor de ING Collectie met het thema Nature of Change, waarmee zij de kans krijgen om te reflecteren op de veranderende samenleving, natuur en leefwereld.

ING Unseen Talent Award juryleden
De internationale jury die de winnaar kiest van de ING Unseen Talent Award 2019 bestaat uit onder meer Mels Crouwel (Architect en Founding Partner, BenthemCrouwel Architects), Emma Lewis (Curator International Art, Tate Modern), Kathy Ryan (Director of Photography, The New York Times Magazine) en Sanne ten Brink (Hoofdconservator van de ING Collectie).

De winnaar van de juryprijs krijgt een projectfonds van € 10.000,-. Naast deze juryprijs bestaat er ook een publieksprijs die tot stand komt door middel van online voting. De winnaar van de juryprijs krijgt een projectfonds van € 10.000,-. Naast deze juryprijs bestaat er ook een publieksprijs die tot stand komt door middel van online voting. De winnaar van deze prijs krijgt een opdracht voor nieuw werk voor de ING Collectie.

DE VIJF FINALISTEN

Elena Aya Bundurakis (1988, Griekenland)
In haar recente werk creëert Elena Aya Bundurakis dromerige composities die draaien rond haar zogenaamde “4 Fs: my Flesh, my Food, Fauna and Flora”. Haar werk verkent de grenzen tussen het kunstmatige en de natuur, realiteit en fantasie, terwijl we reflecteren op ons wezen als levende organismen.
Freethecelery.com

Ulla Deventer (1984, Duitsland)
Ulla Deventers langlopende kunstprojecten gaan over representatie en perceptie van het vrouwelijk lichaam, seksualiteit, verlangens en taboes maar ook over de impact van maatschappelijke normen. Op basis hiervan onderzoekt ze nieuwe manieren van visual storytelling in fotografie en andere media.
Ulladeventer.com

Irene Fenara (1990, Italië)
Irene Fenara’s onderzoek richt zich op onze manier van kijken. ‘Zien’ is het centrale element in haar werk. De laatste tijd houdt zij zich bezig met bewakingscamera’s die dikwijls als controlemiddelen dienen en waarvan zij de beelden gebruikt om nadruk te leggen op het altijd omkeerbare proces van waarnemen en waargenomen worden.
Irenefenara.com

Kevin Osepa (1994, Curaçao)
Kevin Osepa is geboren en getogen op Curaçao. Zijn werk draait zowel om zijn eigen identiteit als, in bredere zin, om die van Afro-Caribische jongeren in een postkoloniale wereld. De beelden die hij creëert en de verhalen die hij vertelt zijn sterk beïnvloed door zijn jeugd. Hoewel zijn thema’s autobiografisch zijn, kan zijn werk ook doorgaan voor een quasi-antropologische onderzoek.
Kevinosepa.com

Karolina Wojtas (1996, Polen)
Het werk van Karolina Wojtas is een kleurrijke, chaotische benadering van onderwerpen als kindertijd, opvoeding en liefde in Polen. Naast beelden van lege klaslokalen zien we beelden van studentenactiviteiten, leermiddelen en vormen van discipline en uniformiteit waar we ons als kinderen waarschijnlijk niet bewust van waren.
Karolinawojtas.com

Over de coach
Adam Broomberg (1970, Zuid-Afrika) vormt samen met Oliver Chanarin (1971, Verenigd Koninkrijk) het gerenommeerde kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin. Broomberg is hoogleraar fotografie aan de Hochschule für Bildende Künste (HFBK) in Hamburg. In Den Haag, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), geeft hij les in het MA Photography & Society-programma dat hij samen met Chanarin heeft opgesteld. Als duo exposeerden de beide kunstenaars recent in onder meer het Centre Georges Pompidou (2018) en het Hasselblad Centre (2017). Zij namen deel aan internationale groepstentoonstellingen zoals de Yokohama Trienniale (2017), de Documenta in Kassel (2017), The British Art Show 8 (2015-2017), Conflict, Time, Photography in Tate Modern (2015), de Shanghai Biennale (2014), New Photography 2013, in het Museum of Modern Art, New York (2014), Ruin Lust in Tate Britain (2014) en de Gwanju Biennale in Zuid Korea (2012). Hun werk is opgenomen in belangrijke openbare- en privécollecties waaronder Pompidou, Tate, MoMA, Yale, Stedelijk Museum, V&A, Art Gallery of Ontario, Cleveland Museum of Art en Baltimore Museum of Art. Tot de prijzen die zij gewonnen hebben behoren de ICP Infinity Award (2014) voor hun werk Holy Bible en de Deutsche Börse Photography Prize (2013) voor War Primer 2. Voor de papieren versie van War Primer 2, uitgegeven door MACK, wonnen zij de Arles Photo Text Award 2018.
Broombergchanarin.com

Over Unseen
Unseen is hét toonaangevende internationale platform voor hedendaagse fotografie. Door exclusief te focussen op al wat nieuw is in de wereld van de fotografie, versterkt Unseen de carrières van grensverleggende kunstenaars. Unseen biedt een platform aan zowel opkomende als gevestigde talenten, en deelt de verhalen van ‘s werelds meest interessante kunstenaars – de ‘change-makers’ van morgen. Het hele jaar door, via haar magazine, via dynamische evenementen en online, vestigt Unseen de aandacht op nieuwe en experimentele benaderingen binnen de fotografie, en brengt zij de internationale fotografie-community bij elkaar.

Over Unseen Amsterdam
Jaar in jaar uit organiseert Unseen een van de grootste en meest befaamde fotografie-evenementen van Europa – Unseen Amsterdam. Voor deze achtste editie keert Unseen Amsterdam terug naar het Westergasterrein om van 20 tot en met 22 september wederom een podium te bieden aan de innovatieve voorhoede van de hedendaagse fotografie. Unseen Amsterdam biedt ook dit jaar weer een uitgebreid programma met initiatieven als de Fair, de Book Market, het driedaagse sprekersprogramma de Living Room, tentoonstellingen, Onsite Projects, het City Programme en meerdere Talent Development Programmes. Alles om een podium te bieden aan dé nieuwe namen binnen de hedendaagse fotografie.

Portfolio Review mentormentor in Gent/Brussel/Antwerpen

18 December 2024
|Recurring Event (See all)

One event on 8 November 2024 at 00:00

One event on 29 November 2024 at 00:00

One event on 11 December 2024 at 00:00

One event on 18 December 2024 at 00:00

De Donkere Kamer (Amsterdam)

17 December 2024 @ 20:00 - 22:00 CET

Webinar Sanne Derks

11 December 2024 @ 20:00 - 21:30 CET

Portfolio Review mentormentor in Gent/Brussel/Antwerpen

11 December 2024
|Recurring Event (See all)

One event on 8 November 2024 at 00:00

One event on 29 November 2024 at 00:00

One event on 11 December 2024 at 00:00

One event on 18 December 2024 at 00:00