Loading Events
  • This event has passed.

Op 8 maart 2024 wordt de Melkweg Expo de spreekbuis voor de vergeten stemmen in het gesprek over ecofeminisme met het evenement ‘Siblings of the Soil’. De klimaatcrisis is allesbehalve apolitiek; het is juist het gevolg van politieke beslissingen die voornamelijk zijn genomen door het Westen, ten koste van het Globale Zuiden. Met gebeurtenissen in gebieden zoals Gaza, Congo en Sudan, en de impact daarvan op onze planeet, wordt het steeds crucialer om in discussies over klimaatrechtvaardigheid de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur, die vaak worden genegeerd, centraal te stellen. Het zijn namelijk zij die vaak het hardst worden getroffen. ‘Siblings of the Soil’ plaatst deze vrouwen uit het Globale Zuiden in het middelpunt. Het evenement omvat een expositie en een avond vol kunst, muziek en gesprekken, gericht op het belichten van ecofeminisme.

Recentelijk hebben we gezien hoe een vrouw van kleur tijdens een klimaatmars haar spreekrecht werd ontnomen, enkel omdat zij een verband legde tussen oorlog en klimaatverandering. Dit is slechts één voorbeeld van vele waarbij vrouwen van kleur die zich uitspreken tegen onderdrukking, oorlog en uitbuiting, monddood worden gemaakt. Ecofeminisme, zoals centraal staat in dit programma, gaat verder dan een abstract concept; het is een filosofie die de onderdrukking van vrouwen en de vernietiging van het milieu verbindt aan patriarchale en kapitalistische structuren. Met een dominante mannelijke aanwezigheid aan de top en een grote obsessie met kapitalisme, worden zowel vrouwen, in het bijzonder vrouwen van kleur, als onze planeet benadeeld. In het gesprek over klimaatrechtvaardigheid worden de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur vaak genegeerd, terwijl zij juist worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. In ‘Siblings of the Soil’ staat hun werk centraal, als een krachtige erkenning van hun cruciale rol binnen deze complexe en urgente kwesties.

Het programma op 8 maart belooft een ongekende ervaring te worden, met een bewegelijke expositie samengesteld door Bar Bario. De werken van zes kunstenaars: Tiana Japp, Irina Naji, Maha Eljak, Dina El Zeneiny, Rah Naqvi en Nella Ngingo worden tentoongesteld. Deze kunstenaars bieden eerlijke perspectieven op de thema’s van patriarchie, ecofeminsime en kapitalisme: van de representatie van vrouwelijkheid in Burundi door Model en fotografe Nella Ngingo, tot die in Palestina irina, het zijn zeer actuele onderwerpen en perspectieven die worden vertaald naar verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, fotografie en zelfs kralenwerk.

Daarnaast zal er een muziekprogramma worden verzorgd door het Rotterdamse collectief Ampfeminine, waarbij artiesten SENNES, Suzooki Swift en Ayisha Thomas zullen optreden. en een kunstmarkt gepresenteerd door Viva La Vulva. Ook zorgt Viva la Vulva voor een mooi spoken word- en storytellingprogramma, met Ghazaleh Ghobadi, Alejandra Ortiz en Julia-Beth Harris. Deze toevoegingen aan het programma zorgen voor een rijke en gevarieerde ervaring, waarbij bezoekers worden aangemoedigd om te luisteren, te leren en deel te nemen aan de dialoog over gendergelijkheid en milieubehoud. Ook brengt Bar Bario haar woonkamergesprekken in de vorm van Bario Radio naar de Melkweg, waar zij in gesprek gaan met Juhe, Chautuileo en Eli Guerrero. Hun bijdragen versterken de boodschap van het evenement door de nadruk te leggen op het creëren van bewustwording over de intersectionele aspecten van ecofeminisme.

 

Share This Story, Choose Your Platform!