Loading Events

Met trots presenteert Foam 3h de tentoonstelling GIGA door Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik. Het kunstenaarsduo werpt een blik op de hedendaagse ontwikkelingen van radicalisering in de online omgeving en via sociale media. Het diepgravende onderzoeksproject toont aan hoe memes en andere onschuldig ogende zaken zoals muziek, filmpjes en afbeeldingen kunnen worden gebruikt als codetaal van extreemrechtse ideeën, en ongemerkt hun weg vinden in het publieke domein.

Het rechts-extremisme maakt de laatste jaren wereldwijd een sterke opmars. Ook de recente verkiezingen in Nederland hebben duidelijk gemaakt dat we in een tijd leven van toenemende polarisatie. Volgens Ganslmeier en Zibelnik spelen sociale media hier een cruciale rol in. De tentoonstelling GIGA confronteert ons met de duistere keerzijde van vaak ogenschijnlijk onschuldige beeldtaal op sociale media. Beelden die door velen worden gedeeld en verspreid en op het eerste gezicht lijkt op satirische humor of lifestyle-ideeën, zaait onder de oppervlakte de kiemen voor extreemrechtse ideeën.

De tentoonstelling bestaat uit een compilatie van videowerken, waaronder Redpilled, Public Enlightenment en het meest recente werk Bereitschaft (‘bereidwilligheid’ of ‘paraatheid’). Ieder videowerk biedt een nadere kijk op de gevaarlijke ondertoon van cynische humor, de fascinatie voor en ‘verantwoording’ van geweld, en de enorme invloed van populaire meme-figuren zoals Wojak en GigaChad. Het werk Bereitschaft analyseert hedendaagse Tiktok-trends die rigoureuze fysieke routines propaganderen en oproepen tot de terugkeer naar een gedateerd mannelijkheidsideaal, met een zwaar misogyne ondertoon en beelden die verwijzen naar ‘Arisch’ gedachtegoed. De titel van de tentoonstelling, GIGA, is ontleend aan het populaire gebruik van het woord op sociale media en verwijst naar grootsheid en het afdwingen van respect.

Met de tentoonstelling GIGA wil Foam niet alleen de complexiteit van beeldvorming op sociale media illustreren, maar ook een bijdrage leveren aan de algehele mediawijsheid van de gebruikers door meer bewustwording te creëren over de beelden waaraan we voorbij scrollen of actief delen, en hoe radicale propaganda zodoende langzaamaan gemeengoed wordt in het publieke debat.

Over de kunstenaar

Jakob Ganslmeier (geb.1990, München) is een fotograaf en beeldend kunstenaar gevestigd in Nederland. Hij heeft een masterdiploma in ‘Photography & Society’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag, NL). In zijn werk richt hij zich op het ontmantelen van de visuele representatie van radicale ideologieën en het bieden van tegenverhalen via een participatieve artistieke benadering. Ana Zibelnik (geb. 1995, Ljubljana) is een beeldend kunstenaar en fotograaf gevestigd in Den Haag, Nederland. Ze heeft een masterdiploma in ‘Film & Photographic Studies’ van de Universiteit Leiden. Haar werk draait om de thema’s van de ecologische crisis, klimaatangst en de sociale implicaties daarvan. Sinds 2022 werken Ganslmeier en Zibelnik samen als kunstenaarsduo.

Over Foam 3h

Het ontdekken, duiden en presenteren van talent is sinds de oprichting van Foam een belangrijk onderdeel van het inhoudelijk beleid. Foam heeft daarom verschillende platformen ontwikkeld voor talentvolle kunstenaars om hun werk te tonen aan het publiek. Foam 3h is een van die platformen, en richt zich met een structurele tentoonstellingsruimte in het museum exclusief op het tonen van werk van getalenteerde fotografen uit binnen- en buitenland.

Foam 3h: GIGA – Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik wordt mede tot stand gebracht in samenwerking met Paradox.

Share This Story, Choose Your Platform!