chas-gerretsen

 

 

De legendarische filmklassieker Apocalypse Now (1979) ging exact deze maand veertig jaar geleden in première op het Cannes Film Festival. Ter ere van dit feit brengen het Nederlands Fotomuseum en KINO Rotterdam nooit eerder gepubliceerde setfoto’s van deze film naar buiten in de vorm van een expositie en documentaire. De foto’s zijn gemaakt door de Nederlandse fotograaf Charles ‘ Chas’ Gerretsen, die bij de opnames van Apocalypse Now als setfotograaf aanwezig was. Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn complete archief.

‘Met deze foto’s brengen wij nieuwe verhalen naar buiten rondom een van de grootste filmklassiekers. Het feit dat het veertig jaar geleden is dat Apocalypse Now in première ging, vinden wij de perfecte aanleiding om dit samen met KINO aan het Nederlandse en internationale publiek te presenteren’, aldus Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum.

Na een eerdere samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, werd KINO uitgenodigd om het archief van Gerretsen en de nooit eerder gepubliceerde dia’s te bekijken.’Als fans van de legendarische oorlogsfilm en haar bijna mythische totstandkoming, werden we overdonderd door het rijke materiaal’, aldus Jan de Vries, directeur en programmeur van KINO.

Na het zien van het rijke materiaal sloegen de twee instellingen de handen ineen. Uit meer dan 500 setfoto’s is een selectie gemaakt die wordt gepresenteerd in de expositie ‘…’ in de foyer van KINO. Om meer setfoto’s te kunnen tonen en het verhaal van Gerretsen te kunnen vertellen, produceerden KINO Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum in eigen beheer een korte documentaire, waarin Gerretsen zijn ervaringen deelt over zijn tijd op de set.

Chas Gerretsen en Apocalypse Now (1979)

De Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen werd met een klein oeuvre in de jaren zeventig plotseling wereldberoemd. Zijn bekendste en meest gepubliceerde foto maakte hij in 1973 van de Chileense generaal en dictator Pinochet. In 1974 won hij de Robert Capa Gold Medal Award met deze en andere foto’s die hij maakte voor, tijdens en na de coup in Chili die president Salvador Allende het leven kostte. Gerretsen begon al op jonge leeftijd met reizen en bleef dat zijn hele leven doen.

Tussen 1965 en 1972 verbleef hij in Zuidoost-Azië en werkte daar als oorlogsfotograaf in Vietnam, Cambodja en Laos. In 1975 verhuisde hij naar Hollywood waar hij tot 1989 als fotograaf voor verschillende filmmaatschappijen werkte. Gerretsen fotografeerde op ruim honderd filmsets en portretteerde de grootste sterren uit die tijd. Op grond van zijn oorlogservaringen nodigde Francis Ford Coppola hem in 1976 uit als setfotograaf voor de film Apocalypse Now. Met de vele camera’s om zijn nek stond Gerretsen model voor het uiterlijk van Dennis Hopper die in de film een fotojournalist speelt. In 1978 richtte Gerretsen zijn eigen agentschap Mega Productions Inc. op. Het agentschap verkocht studio- of locatiefoto’s van nagenoeg alle toenmalige Hollywood sterren. Toen de filmwereld hem tegen ging staan stopte Gerretsen definitief met fotograferen. Sindsdien bezeilt hij de wereldzeeën en beheert het Nederlands Fotomuseum zijn archief.
Kijk op de website van KINO tot wanneer de tentoonstelling is te zien en wanneer de documentaire wordt uitgezonden. https://kinorotterdam.nl/chasgerretsen/

De ontdekking
Enkele maanden geleden werd het team van KINO door het Nederlands Fotomuseum uitgenodigd om het archief van Chas Gerretsen te komen bekijken. Chas Gerretsen werd in 1976 door Francis Ford Coppola gevraagd om als fotograaf op de set van Apocalypse Now, alles vast te leggen. Als fans van de legendarische oorlogsfilm en haar bijna mythische totstandkoming, werden we overdonderd door het rijke materiaal. In het archief zitten meer dan 500 nooit eerder gepubliceerde foto’s van onder andere Marlon Brando, Martin Sheen en Dennis Hopper. We besloten om een aantal foto’s te selecteren en te exposeren in onze foyer. Maar, om onze bezoekers nog meer foto’s te kunnen tonen én om het verhaal van Chas Gerretsen te vertellen, produceerden KINO Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum in eigen beheer een documentaire, geregisseerd door Baris Azman.

De opening

Op 22 juni wordt de expositie geopend en gaat de documentaire in première in KINO. Chas Gerretsen, de setfotograaf, zal hierbij aanwezig zijn. De documentaire zal daarna ook nog exclusief te zien zijn in KINO. Later zijn de originele cut en de langere Redux versie van Apocalypse Now ook te zien. Kaarten voor de opening zijn te koop via deze website.

Programma
19:00 – inloop
20:00 – première documentaire
21:00 – borrel in de foyer