“Romero Beltrán vertrouwt op een sterke, bijna cinematografische framing en de spanning tussen de lichamen in dialoog.”

De 17e Foam Paul Huf Award gaat naar Felipe Romero Beltrán (1992, CO). Eerder deze week koos een jury van vijf specialisten uit de sector de winnaar van dit jaar uit een selectie van meer dan 100 genomineerden uit ongeveer 30 landen, geselecteerd door 26 genomineerden wereldwijd. Romero Beltrán is de eerste Zuid- Amerikaanse fotograaf die de prijs wint. Hij werd genomineerd door de onafhankelijke curator en cultureel onderzoeker Maria Ptqk en de oprichters en directeuren van het Getxophoto Festival, Jokin Aspuru en Lucia Janto.

Het juryrapport luidt: “De jury was geboeid door het werk van Felipe Romero Beltrán vanwege de scherpe maatschappijkritiek en het aangrijpende narratief over de expressie van het menselijk lichaam. Romero Beltrán werkt aan langetermijnprojecten die vaak voortkomen uit politieke spanningen over grenzen en migratie. Deze hebben zijn weerslag op het individuele lichaam en de controle daarover. Zijn werk is intelligent, doordacht, boeiend en wil de grenzen van de documentaire fotografische benadering onderzoeken. Zo werkt Romero Beltrán in zijn serie Dialect met jongeren die illegaal de zeegrens tussen Marokko en Spanje zijn overgestoken en in Sevilla wachten op een oplossing voor hun migratiestatus. De foto’s zijn verkenningen van de ervaringen van deze jongeren, waarbij het lichaam een dialoog aangaat met hun herinneringen en de tijd die ze in het migratiecentrum hebben doorgebracht. Romero Beltrán vertrouwt op een sterke, bijna cinematografische framing en de spanning tussen de lichamen in dialoog. Hij heeft een indrukwekkend vermogen om pretentieloze gebaren van het lichaam te gebruiken om willekeurige maatschappelijke controle en sociale ongelijkheid onder de aandacht te brengen. Volgens de jury laten de werken van Romero Beltrán de kijker niet onberoerd.”

Romero Beltrán’s reactie: “Ik heb me altijd bewust of onbewust gestoord aan de relatie (en spanning) tussen het lichaam en de taal die het probeert te categoriseren. Dit staat centraal in mijn werk: soms zie je dat terug in een politieke bureaucratie, en soms in de onderwerping van het lichaam. Maar het beeld, non-verbaal, primitief, gaat aan dit alles vooraf. De kans om door het winnen van deze award over deze onderwerpen na te kunnen denken komt op een belangrijk moment, nu ik mijn proefschrift aan het afronden ben en probeer een aantal gedachten rond het fotografische beeld te bundelen.”

Bravo, 2021 © Felipe Romero Beltrán.

De Prijs
Felipe Romero Beltrán ontvangt een bedrag van €20.000 en zijn werk zal te zien zijn tijdens een solotentoonstelling bij Foam in Amsterdam. Zijn naam wordt toegevoegd aan een lijst met indrukwekkende voorgangers. Vorig jaar werd de Foam Paul Huf Award uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Lebohang Kganye (1990). Haar solotentoonstelling Haufi Nyana? I’ve come to take you home is nog tot 21 mei 2023 te zien in Foam.

De juryleden van 2023
Dit jaar bestond de jury uit: Anna-Kaisa Rastenberger (voorzitter van de jury) is directeur bij de Finnish Museum of Photography en tevens oprichter en artistiek directeur van The Festival of Political Photography. John Fleetwood is curator, mede-afdelingshoofd BA Photography bij de KABK en directeur van Photo: in Zuid- Afrika, een multifunctioneel platform voor de ontwikkeling en promotie van maatschappelijk geëngageerde fotografie. Sunil Gupta is succesvol kunstenaar en mede-oprichter van Autograph Association, een vereniging die zich bezighoudt met het onder de aandacht brengen van kwesties rond ras, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Ashleigh Kane is Arts & Photography Editor bij Dazed Magazine en heeft ook jarenlange ervaring met het ontdekken en begeleiden van talenten. João Linneu is designer en artdirector en mede- oprichter van Void Photo Publishing House, een uitgever gespecialiseerd in fotografieboeken en educatie.

Over Felipe Romero Beltrán
De Colombiaanse kunstenaar Felipe Romero Beltrán kreeg in 2010 een beurs in Argentinië en verhuisde naar Buenos Aires om fotografie te studeren. Hij ontwikkelde een interesse in documentairefotografie en reisde vele malen naar het buitenland voor zijn projecten. In 2016 verhuisde hij naar Madrid in Spanje, waar hij een MFA-graad in fotografie behaalde en momenteel een proefschrift over documentairefotografie voorbereidt aan de Complutense Universiteit van Madrid. Felipe is onlangs bekroond in verschillende internationale competities: Aperture Portfolio Prize (2022 -USA), Die Biennale fur Aktuelle Fotografie (2022-DE), Joop Swart Masterclass (2020-NL), GetxoPhoto Award (2020), Photobook Madrid Prize (2020-SP), LumixFestival (2020- DE), New York Times Portfolio Review (2019-USA), Photoespaña HACER (2019-SP), Tabacalera Cantera (2019- SP) en ARTBO Colombia (2019-COL).