Loading Events
  • This event has passed.

In het najaar van 2023 viert het Stadsarchief Amsterdam de nacht.
Clubcultuur is een spiegel van de tijdsgeest. Clubs zijn van grote culturele en sociale waarde voor de stad en de samenleving, maar de clubervaring is vooral immaterieel. De tentoonstelling Wie danst is vrij verkent de belangrijkste aspecten van clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu, aan de hand van foto’s, persoonlijke verhalen, flyers, video, muziek, beeldende kunst, documenten en unieke objecten. Herinneringen uit onder meer de RoXY, IT, Mazzo, Club11 en Trouw worden gecombineerd met de verhalen achter hedendaagse clubs en organisaties zoals Paradiso, Club NYX, De School en Garage Noord.

De tentoonstelling is geen chronologisch, historisch overzicht van Amsterdamse clubcultuur, maar belicht verschillende facetten die de nacht belangrijk maken. Innovatie, emancipatie, experiment en creativiteit staan hierbij centraal. Het geheel vormt een eerbetoon aan spraakmakende clubs uit het verleden en heden die een nieuwe generatie inspireren. Een feest der herkenning voor velen die weleens een nacht zijn uit geweest in Amsterdam en een ontdekking voor iedereen.

Meerdere generaties clubgangers hebben in het Amsterdamse nachtleven hun identiteit ontwikkeld, vriendschappen gesloten en liefdes gevonden. In de club kan schaamte worden afgeschud en tellen de regels van de dag niet. Hier vieren jong en oud het gelijktijdig bestaan. Dankzij een samenspel van muziek, dans, licht, decor en andere zintuigelijke prikkels ontstaat ruimte voor totale extase en euforie. In het donker en dicht naast elkaar kan de waan van de dag even worden vergeten. Wie danst is vrij.

Te zien van 14 oktober 2023 tot en met 18 februari 2024, in de Tentoonstellingszaal.

Share This Story, Choose Your Platform!