Loading Events
  • This event has passed.

Op deze 41ste editie van Photo31 zitten wij aan tafel met Eddo Hartmann. Eddo studeerde fotografische vormgeving aan de Koninklijke Academie (KABK). Naast zijn autonome fotografie werkt hij in opdracht voor verschillende kranten en tijdschriften en voor ontwerp- en reclamebureaus in binnen- en buitenland. Hij is onder meer bekend van zijn indringende serie “Setting the Stage”, waarvoor hij tussen 2014 en 2017 vier keer naar Noord-Korea reisde. Een land dat we vooral kennen van de atoombomdreiging, holle retoriek, groteske architectuur, strakke parades en massaliteit. Hartmann mocht er onder strenge begeleiding en bij hoge uitzondering foto’s maken en geeft ons met zijn beelden een boeiende en soms angstaanjagende kijk in een van de meest mysterieuze landen ter wereld. Hoewel hij niet de enige Westerse fotograaf is die Noord-Korea tot onderwerp heeft gekozen, onderscheidt zijn werk zich van dat van anderen doordat hij de esthetiek van de architectuur de hoofdrol laat spelen. De beelden van het stedelijk landschap doen denken aan een decor, ze vormen het gezicht van een socialistisch publiek leven. De serie werd tentoongesteld in Huis Marseille te Amsterdam en in 2018 bekroond met de eerste plaats bij de Lensculture Exposure Awards.

In 2020 valt hij in de prijzen bij de SO Award van Dupho met “Collective Landscape”, een bijzonder project in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van hun serie “Imagening Science”. Ergens tussen fotografie en veldonderzoek verbeeldt Eddo de kwetsbaarheid van organische ecosystemen in een tijdperk van postindustrialisatie. De intense beeldkracht die hij met deze serie laat zien wordt niet in de minste zin bepaald door de verassende combinatie van documentaire en geënsceneerde fotografie, waarbinnen hij op nieuwsgierige en artistiek verantwoorde wijze complexe landschappelijke en industriële decors weet te verbeelden.

Onlangs was Eddo Hartmann nog te gast bij Wilfried de Jong in de zesdelige podcast van Fotomuseum Den Haag naar aanleiding van de expositie “Ouders”. De tentoonstelling laat het werk zien van ruim dertig gerenommeerde fotografen die op indrukwekkende wijze hun vader en/of moeder hebben vastgelegd. Na 21 jaar stapte Eddo opnieuw zijn voormalige woonhuis binnen, waar het veilig was en dat hij vroeger in haast heeft moeten verlaten. Hij fotografeerde de kamers van zijn jeugd alsof het om een plaats delict ging. De beelden zijn afkomstig uit de serie “Hier woont mijn huis” waarvan ook een boek verschenen is. De expositie “Ouders” in het Fotomuseum Den Haag is nog te zien tot en met 13 november 2022.

Photo31 zit een uur lang met Eddo aan tafel voor een goed gesprek, natuurlijk vergezeld van prachtig beeldmateriaal van Groningen tot Noord-Korea. Hij zal aanwezig zijn in de live chat voor al jullie vragen.

www.eddohartman.nl

Share This Story, Choose Your Platform!