Loading Events
  • This event has passed.

Unseen, de internationale toonaangevende kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft haar elfde editie. In Westergas, het iconische Amsterdamse kunst- en cultuurdorp, exposeren 78 galeries. Er zijn 9 speciale installaties te bezichtigen en 65 uitgevers van over de hele wereld presenteren er hun fotografieboeken. Opvallend dit jaar is de versterkte balans tussen gevestigde internationale kunstenaars en opkomende talenten. Gezamenlijk staan zij garant voor een dynamische uitwisseling van ideeën en artistieke uitingen. Het overkoepelende thema voor deze elfde editie is de natuur. In aangrijpende presentaties, uitgaven en installaties vindt een verkenning plaats van de relatie tussen mens en milieu.

Roderick van der Lee, directeur van Unseen: ‘Als vanouds toont Unseen het nieuwste van het nieuwste in het rijke en brede spectrum van de fotografie: conceptueel, documentair en op het gebied van mode en kunst. Dit jaar is het ongelooflijk inspirerend, nu het milieu zo onder druk staat, om te zien hoeveel kunstenaars zich met de natuur bezighouden. Bezoekers van Unseen maken een visuele trip langs landschappen en stillevens, langs beelden van natuurbehoud, van klimaatverandering en van de wisselwerking tussen mens en natuur. Het is een gang die tot nadenken stemt en discussie oproept.”

Main section
Onder de 78 galeries van over de hele wereld bevinden zich oude bekenden als Kana Kawanishi uit Tokio, Japan, maar ook nieuwkomers zoals Carmen Araujo Arte uit Caracas, Venezuela.

Opmerkelijk is de toename van presentaties van internationaal gevestigde kunstenaars. Zo presenteert Grimm Gallery een solo van Dirck Braekman, de Belgische kunstenaar die in tal van musea exposeerde en die België vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië in 2017. Ron Mandos toont werk van Julian Rosefeldt, wiens werk onder andere deel uitmaakt van de collectie van het MoMA. Galerie für Fotografie Persiehl & Heinur uit Hamburg, dit jaar voor het eerst aanwezig, toont nieuw werk van de legendarische modefotograaf Sarah Moon.

Dit jaar brengt Unseen een aanzienlijke hoeveelheid aan fotografie gerelateerde NFT’s. Unseens partner in NFT’s, Unveil, vervult hierin een belangrijke rol. Tal van oude bekenden van Unseen, kunstenaars als Awoiska van der Molen, Kim Boske, Thomas Albdorf en Dafna Talmor debuteren met NFT-werk. Het is interessant om te zien hoe zij hun artistieke oeuvre oprekken in de richting van nieuwe, digitale horizonten.

UNBOUND
Beurssectie Unbound, structureel op zoek naar de grenzen van het fotografisch universum, brengt dit jaar weer een geheel nieuwe reeks van ambitieuze projecten en installaties. ‘Natuur’ is ook in deze sectie een terugkerend thema: van de letterlijk verbrande aarde in de installatie van Morvarid K, vertegenwoordigd door de Franse galerie Bigainon, tot een high tech landschap van Philipp Groubnov, vertegenwoordigd door galerie Josilda da Conceição.

BOOK MARKET
Unseen’s Book Market is een must voor verzamelaars en liefhebbers van boeken en fotografie – een kans om je collectie uit te breiden en je kennis van deze kunstvorm te vergroten. Aan de editie van dit jaar neemt een selectie van 65 onafhankelijke uitgevers en handelaren in fotografieboeken van over de hele wereld deel. Welbewust is gekozen voor een mix van internationaal bekende veteranen en jonge, vernieuwende initiatieven.

Voor de tweede keer, dit jaar, vindt de uitreiking plaats van de Unseen GOST Publishing Award. De bekroonde publicatie van vorig jaar, High Visibility (Blaze Orange) van de hand van Jaclyn Wright, beleeft tijdens deze editie haar presentatie.
Ook vele andere presentaties staan gepland, onder meer van boeken over fotografen als Ryan McGinley, Roger Ballen en Anton Corbijn.

STADSPROGRAMMA
Amsterdam heeft tijdens Unseen op het gebied van fotografie een prachtig stel tentoonstellingen te bieden. Musea en instellingen als Foam, Huis Marseille en De Brakke Grond, bekend om hun focus op de avant garde, hebben hun programmering aangepast. In hun uitzonderlijke aanbod weerspiegelt zich de sterke fotografische traditie van de stad.

Over Unseen
Unseen is de eerste kunstbeurs die geheel op de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie is gericht. De beurs staat internationaal bekend om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. De komende editie vindt plaats van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september 2023.

Over Unbound
Stichting Unbound Foundation is een onafhankelijk verlengde van Unseen, specifiek bedoeld voor onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Unbound organiseert tentoonstellingen met grensverleggende projecten waarbij fotografie de overstap maakt naar digitale kunst, installaties, performances, beeldhouwkunst, virtual reality en videokunst. Ook stimuleert Unbound de dialoog over dit onderwerp door jaarlijks een bijeenkomst van fotografie curatoren uit de internationale museumwereld te organiseren.

Over Westergas
Westergas is een kunst- en cultuurdorp waar historische waarden en vernieuwende ideeën samenkomen. Met haar eigengereide maar tegelijk ook typisch Amsterdamse karakter weet deze unieke, monumentale locatie in het Westerpark haar bezoekers keer op keer voor verrassingen te stellen.

Unseen Amsterdam

Een overzicht van de deelnemers: Unseenamsterdam.com/participants

Meer details over het volledige 2023-programma: Unseenamsterdam.com/fair

Online catalogus op Galleryviewer.com beschikbaar vanaf 12 september

 

Westergas | Klönneplein | 1014 DB | Amsterdam

Vrijdag 22 september 11.00 – 21.00 uur
Zaterdag 23 september 11.00 – 19.00 uur
Zondag 24 september 11.00 – 19.00 uur

Tickets

Online dagticket: € 22,50 p.p.

Tickets zijn alleen voorafgaand online te boeken en zijn geldig op een reguliere beursdag naar keuze

Beschikbaar via: Unseenamsterdam.com/#tickets   

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!