Loading Events
  • This event has passed.

Museum Flehite in Amersfoort presenteert van 25 februari tot en met 25 juni 2023 een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Philip Haas. Voor de expositie ‘Sculpture Breathes Life’ wordt het museum getransformeerd tot de verleidelijke en meeslepende creatieve wereld van Haas. Het museum toont een ruime selectie sculpturen, reliëfs, filminstallaties, fotowerken, een performancevideo en een monumentaal schilderij. De multidisciplinaire kunstenaar exposeert voor het eerst in Nederland.

 

Philip Haas geniet internationale bekendheid als filmmaker en beeldend kunstenaar. Zijn baanbrekend werk weerspiegelt een sensuele en poëtische dialoog met de kunstgeschiedenis. Haas omschrijft zijn creatieve proces als “sculpting by thinking” en creëert daarbij een eigen en eigentijds visueel vocabulaire. Sculpturen maakt hij met name van marmer, brons, kunsthars, gips en hout.

 

De tentoonstelling biedt een representatief overzicht van het oeuvre van Philip Haas. Tot zijn bekendste werken behoren de veelgeprezen monumentale sculpturen ‘Four Seasons’ (2010), geïnspireerd op schilderijen van Giuseppe Arcimboldo. Hiervan zijn vier kleinere versies te zien. Daarnaast de plafond-video-installatie ‘Apollo & the Continents’ (2009), gebaseerd op de 18e-eeuwse fresco’s van Giovanni Battista Tiepolo, en de filminstallatie ‘The Butcher’s Shop’ (2008) naar een schilderij van Annibale Carracci. De getoonde sculpturen zijn veelal hommages aan beroemde kunstenaars als Luis Buñuel, René Magritte en Vincent van Gogh.

 

Philip Haas (San Francisco, 1954) woont en werkt op het Italiaanse eiland Procida in de Golf van Napels. Hij volgde een opleiding aan Harvard University (BA, 1976) en was docent aan Princeton University. In 1991 ontving Haas een Guggenheim Fellowship. Zijn film ‘Angels & Insects’ werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes (1995) en een Academy Award (1997). Op het Filmfestival van Venetië (2008) is ‘The Butcher’s Shop’ bekroond met de Premio Open, een prijs voor nieuwe werken die een brug slaan tussen film en kunst.

 

Het autonome werk van de kunstenaar is onder meer gepresenteerd in Centre Georges Pompidou (Parijs), Dulwich Picture Gallery (Londen), Kimbell Art Museum (Fort Worth, Texas), Lincoln Center (New York), Museum of Fine Arts (Boston), National Gallery of Art (Washington, D.C.), Nelson-Atkins Museum of Art (Kansas City) en Tate (Londen). In de publieke ruimte is werk tentoongesteld op Piazza del Duomo (Milaan) en in de tuinen van Versailles (Frankrijk).

 

Museum Flehite is in 1880 opgericht en gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen in het historische centrum van Amersfoort. Het museum presenteert beeldende kunst en voorwerpen die de rijke geschiedenis van de stad illustreren. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met (inter)nationale klassieke, moderne en/of hedendaagse kunst.

 

 

www.museumflehite.nl

Share This Story, Choose Your Platform!