Loading Events
  • This event has passed.

Galerie Wouter van Leeuwen presenteert Charles Fréger: “ Yokainoshima “.

Charles Fréger (Bourges, 1975, woont en werkt in Rouen) heeft een eigen genre documentaire portretten gedefinieerd waarbinnen heden en verleden samenkomen. Hij legt zich toe op groepen uit de samenleving waarvan de kleding bepalend is voor hun identiteit. Denk aan sporters, militairen en studenten maar bijvoorbeeld ook leden van de opera van Bejing.

In 2013 begon Charles Fréger een fotografieproject waarin hij de gemaskerde rituele figuren van Japan verkent. Het fotograferen van sumoworstelaars had hem al vertrouwd gemaakt met het grootsteedse Japan, maar hij wist niets van het platteland.

Dat is het onderwerp van Yokainoshima. Aan de hand van gemaskerde mensen schildert hij het gezicht en de tradities van het Japanse platteland. Daarmee toont hij de empatische relatie die Japanners hebben met hun omgeving en hun verbondenheid met de natuur.
Yokai, oni, tengu en kappa, die vertaald kunnen worden als geesten, monsters, boemannen en kabouters, zijn door de mens bedachte figuren die tijdens festivals en rituelen worden ingezet om de elementen te bezweren en betekenis te vinden in natuurlijke gebeurtenissen.

Charles Fréger gaat als een August Sander te werk: neutraal en objectief. Buiten, op locatie, behandelt hij zijn modellen alsof het straatfotografie is. Poses ontstaan vanuit een dialoog tussen hem en het model. Zo verkent hij het portret als genre. Een mengeling van fotografisch en etnografisch onderzoek.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 4 maart tot en met 8 april 2023
Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.

Share This Story, Choose Your Platform!