Loading Events
  • This event has passed.

België, waar eerder Duitsland en Spanje te gast waren, heeft nu de eer om de tentoonstelling Untold Stories van Peter Lindbergh te presenteren. Ontworpen om zijn nalatenschap te vieren en een uniek perspectief op zijn werk te bieden, bestrijkt de tentoonstelling zijn hele carrière, van zijn begin in de jaren tachtig tot zijn dood in september 2019.

Deze onuitgebrachte werken, foto’s, video’s en grote formaten kleuren vijf maanden de zalen van het Vanderborghtgebouw in Brussel. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Peter Lindbergh Foundation en de steun van de Stad Brussel. Het ontstaan In 2018 groeide er een mooie vriendschap tussen Bruno Pani (oprichter van het evenementenbureau Profirst en de social club TheMerode) en Peter Lindbergh (de emblematische fotograaf van de jaren 80 tot nu).

Lindbergh kon de breekbaarheid in de kracht van de modellen op een menselijke manier vastleggen en drukte zo zijn stempel op zijn tijd en de opkomst van de topmodellen. Hij werkte samen met de grootste glossy tijdschriften: Vogue, Harper’s Bazaar, Rolling Stone, Vanity Fair. Bovendien zette hij als enige zijn naam onder maar liefst drie edities van de legendarische Pirelli-kalender.

Voor zijn lens toonden grote namen als Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Helena Christensen een andere kant van hun vrouwelijkheid, namelijk hun rauwe schoonheid. In september 2019 legde Peter Lindbergh zijn fototoestel voor de laatste keer neer.

De kracht van zijn werk met een cinematografische dimensie blijft echter voor altijd voortleven in al zijn foto’s, die – letterlijk en figuurlijk – de grenzen van het kader van de modefotografie hebben verlegd. Vlak voor zijn dood richtte Peter Lindbergh een stichting op voor de instandhouding van zijn werk. Sindsdien blijft de Peter Lindbergh Foundation zijn fotografisch erfgoed verspreiden en tentoonstellen, met name via de tentoonstelling Untold Stories, die oorspronkelijk opgezet werd in samenwerking met het Kunstpalast in Düsseldorf.

Onuitgebracht werk Untold Stories bevat meer dan 150 werken die hun maker vrij met elkaar in verband bracht om er een visuele eenheid mee te creëren en om een dialoog tot stand te brengen. Wie ontdekt, wie poseert en wie gewoon voorbijloopt … Alle dimensies overlappen elkaar. Een monumentale en immersieve beleving die weinig tot niet bekende beelden verenigt met het bekendste fotowerk van de kunstenaar. Fotografie in beweging. Fotografie die leeft door de energie van het levendige portret. Zo verhief Peter Lindbergh de modefotografie mee tot kunst.

Share This Story, Choose Your Platform!