Loading Events
  • This event has passed.

Wanneer brengt een plein ons samen en wanneer drijft het ons uit elkaar?
In deze expositie vieren we het bestaan van onze pleinen, maar bevragen we ook de inclusiviteit ervan. Het buurtveldje, een treinonderdoorgang, het festivalterrein of een grootsteeds uitgaansplein, het is onze openbare ruimte. Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat iedereen zich veilig en welkom voelt. Hoe komt dat?

Samen met Amersfoortse fotografen, beeldende kunstenaars en bezoekers nemen we het stadsplein van nu onder de loep en geven we het plein van de toekomst vorm. Zowel de sociale functie als ook het tegenbeeld – de problemen die ervaren worden en het beleid om via ‘hostile architecture’ het verblijf te ontmoedigen, komen aan de orde.

Startpunt en inspiratiebron vormt het werk van de bekende fotograaf Eddy Posthuma de Boer, die in juli 2021 overleed. Uit zijn erfenis van een 60-tal foto’s aan Stichting Amersfoort Fotostad, zijn een aantal foto’s geselecteerd die een beeld geven van de functie die pleinen over de hele wereld hebben als ontmoetingsplaats voor volwassenen, kinderen, maar ook dieren.

Veel Amersfoortse fotografen hebben het leven op pleinen in Amersfoort door de jaren heen vastgelegd. Naast werk van bekende fotografen heeft een jury onder voorzitterschap van de gerenommeerde architectuurfotograaf Dirk Verwoerd een selectie gemaakt.

Er is werk te zien van Cas Oorthuys, Bram Wildschut, Aad Trompert, Bram Petraeus, Karin van Riethoven, Fred Smith, Evelien Kramer, Cees Wouda, Saskia Berdenis van Berlekom, en Rob Gerritsen.

We nodigen iedereen uit om te komen kijken en mee te denken, te praten en te werken aan het toekomstige plein. Wat betekent een plein voor jou? Wat is voor jou belangrijk?

Het Rietveldpaviljoen is geopend van donderdag t/m zondag en op 29 mei van 12.00 – 17.00 uur

Kijk voor randprogrammering (talks/gesprekken) op: https://www.033fotostad.com

Share This Story, Choose Your Platform!