‘Water Portraits’, van de jonge kunstenaar Jana Romanova, verkent op een speelse en onderzoekende manier ons waterverbruik. Aan de hand van de fotografische documentatie van 101 ijssculpturen nodigt zij jou uit om na te denken over hoe we zorgdragen voor de mensen om ons heen en de toekomstige generaties.
Jana Romanova studeerde journalistiek maar stapte over naar de beeldende kunst. De sociaal maatschappelijke betrokkenheid, het zoeken naar maatschappelijk relevante thema’s en de connectie met het publiek lopen als een rode draad ook door haar praktijk als kunstenaar.
Metaforisch portret
Water Portraits ontvouwde zich over een tijdsperiode van drie jaar. Een uiteenlopende groep deelnemers werden uitgenodigd om achter elkaar één liter vers water her te gebruiken. Na elk gebruik werd het water ingevroren en vastgelegd. Deze foto vormt, samen met het recept dat de deelnemer schreef voor het hergebruiken van het water, een metaforisch portret van de deelnemer. Deze cyclus werd herhaald tot het water volledig verbruikt was waarna een nieuwe keten werd opgestart. In de langste keten van het project werd het water door vijftien verschillende mensen gebruikt.
Kritische vragen
Met het initiëren van ‘Water Portraits’ roept de kunstenaar kritische vragen op over wat ons kan bewegen om zorg te dragen voor de mensen om ons heen en hoe we weloverwogen keuzes kunnen maken in ons waterverbruik. Het proces van ‘Water Portraits’ vormt een metafoor voor hoe we met water omgaan, het verstrijken van tijd en de tijdelijkheid van ons bezit van natuurlijke middelen.
Mede mogelijk gemaakt
Jana Romanova werkte voor dit project samen met Johannes Equizi (Ontwerp installatie) en Sonya Umanskaya (grafisch ontwerp). ‘Water Portraits’ is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stroom Den Haag en MIAP Foundation.