Loading Events

Déjà vu. Ontdek de veranderende stad door de lens van Erik Klein Wolterink

Déjà vu belicht het werk van fotograaf Erik Klein Wolterink. Hij brengt de veranderende stad in beeld door een plek op een archieffoto opnieuw vast te leggen.

Met zijn beeldcolumn in Het Parool bereikt Klein Wolterink wekelijks zo’n 100.000 lezers, waarbij hij hen een kijkje geeft in de geschiedenis van de stad. De fotograaf doorkruist de stad op zoek naar unieke beelden en de verhalen erachter. Uit de archieven kiest hij foto’s die verrassen en de nieuwsgierigheid prikkelen. Geijkte foto’s of clichébeelden van de stad laat hij links liggen. De combinatie van oude en nieuwe foto’s nodigt uit tot het ontdekken van verschillen en overeenkomsten, waardoor de veranderingen in Amsterdam zichtbaar worden. Klein Wolterinks project toont de ontwikkeling van de stad, maar ook de rijke geschiedenis van de stadsfotografie. De tentoonstelling laat je voortaan met een andere blik door de stad bewegen en brengt het archief tot leven.

Déjà vu gaat over plek en tijd. Een plek in en om de stad wordt vastgelegd, gebaseerd op een momentopname uit het verleden. Ontdek bijvoorbeeld de kortste snelweg van Nederland, vroeger een drukke autoweg op het Museumplein. Of neem het Diemerpark: nu een gebied om vogels en planten te ontdekken, maar ooit een vuilstortplaats die de biodiversiteit van de omgeving ernstig bedreigde. Amsterdam blijft zichzelf vernieuwen, met nieuwe gebouwen en verdwijnende structuren, evoluerende groene ruimtes en talloze verhalen om te ontdekken – als je maar goed kijkt.

Fotowedstrijd
De tentoonstelling wil ruimte bieden voor interactie en reflectie, en moedigt iedereen aan om ook zelf door te stad te navigeren en de veranderingen vast te leggen. Welke plekken kies jij? Een fotowedstrijd geeft je de kans om deel uit te maken van deze tentoonstelling. Twee wanden zijn gereserveerd voor nieuwe bijdragen. Iedereen kan foto’s inzenden – de beste worden toegevoegd aan de expositie in het Stadsarchief! Spelregels

Workshops
Het Stadsarchief biedt deze zomer ook stadsfotografiecursussen aan, geleid door lokale fotografen. De deelnemers leren meer over het maken van een Déjà vu. Hoe zoek je naar historische beelden in de Beeldbank van het Stadsarchief? Waar moet je op letten bij het maken van je keuzes? Hoe ga je zelf aan de slag als fotograaf? Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Erik Klein Wolterink (1965) is autonoom documentair fotograaf en gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2007 af aan kunstacademie Sint Joost, richting fotografie. In 2011 exposeerde hij in het Stadsarchief met zijn serie Kitchen Portraits. Zijn fotomontages gaven een blik in de keukenkastjes van Amsterdammers met diverse culturele achtergronden.

Beeld aankondiging: fotograaf onbekend

Share This Story, Choose Your Platform!