Loading Events
  • This event has passed.

Galerie Wouter van Leeuwen presenteert: Hans van der Meer ‘Minor Mysteries / Hollandse Velden’

Nieuwsgierig naar het leven achter het ijzeren gordijn brengt Hans van der Meer vanaf 1984 met onderbrekingen een jaar door in Hongarije, met Boedapest als uitvalsbasis. Hij wordt geraakt door het alledaagse bestaan in het communistische Oostblok. In juni 1986 brengt de hervormingsgezinde Sovjetleider Michail Gorbatsjov een bezoek aan Hongarije. In diezelfde maand maakt Van der Meer er zijn laatste foto’s.

Net als veel andere fotograferende tijdgenoten werd Van der Meer geïnspireerd door de humanistische aanpak van legendarische namen als André Kertész, Robert Doisneau en Henri Cartier-Bresson. Naast wie hij zich, dankzij zijn scherpe observaties, snelle reflexen en oog voor de kleinste gebeurtenissen, overtuigend staande houdt.

Een eerste tentoonstelling van dit Hongaarse werk, getiteld ‘Street Photographs’ vond in 1986 plaats in Boedapest, als onderdeel van een cultureel festival over Nederland in Hongarije. Het werd vervolgens in 1987 als boek gepubliceerd – QUIRK OF FATE – en de serie won dat jaar een prijs in de categorie Daily Life van World Press Photo.

Galerie Wouter van Leeuwen presenteert met Minor Mysteries een bredere selectie uit deze serie waaruit goed te zien is hoe bepalend deze Hongaarse periode was voor Van der Meers latere werk. Daarom combineert de galerie deze beelden met enkele uit Van der Meers beroemde serie Hollandse Velden.

In 1998 verscheen Hollandse Velden als boek en werd de serie voor het eerst tentoongesteld in het Institut Néerlandais in Parijs tijdens het WK dat jaar in Frankrijk. Op zoek naar de oervorm van het spel, bezocht hij wedstrijden uit de laagste regionen van het amateurvoetbal. De foto’s tonen hilarische spelmomenten en het theatrale gedrag van de voetbalamateurs tegen een achtergrond van alledaagse Hollandse landschappen.

 

Het boek Minor Mysteries – een uitgave van Fw-books, vormgegeven door Hans Gremmen en gedrukt door Wilco Artbooks, – is in de galerie te koop.

 

Opening vrijdag 13 januari van 16 tot 19 uur

Boeksignering: Zaterdag 14 januari signeert Hans van der Meer Minor Mysteries van 16 tot 18 uur.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen van 13 januari tot en met 18 februari.

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.

 

Share This Story, Choose Your Platform!