Loading Events
  • This event has passed.

Uitgebrande auto’s, verlaten afwerkplekken, excentrieke buurtbewoners en half gesloopte wijken – dit is het Den Haag dat fotograaf Frederick Linck (1942-2020) in de jaren ’70 heeft vastgelegd. In deze jaren fotografeert hij veel op straat, in zijn eigen buurt – het Oude Centrum – en in aangrenzende wijken in de Haagse binnenstad. Wijken die al decennialang in verval verkeren en in deze periode drastisch gesaneerd worden. Dit zijn de jaren van ‘cityvorming’ en stadsvernieuwing.

Frederick Lincks straatfotografie toont het verval van de Haagse binnenstad, van een wereld die op het punt staat om te verdwijnen. Linck toont de sloop van de verkrote, oude stad. Vooral mensen hebben zijn aandacht. In melancholische en ontwapenende portreten legt hij zijn buurtgenoten vast: van daklozen en caravanbewoners tot buurtjongens en middenstanders. Ook buiten de binnenstad vindt Linck zijn inspiratie in het ‘volkse’ Den Haag – op de Haagse Markt en de jaarlijkse kermis op het Malieveld maakt hij verschillende fotoseries.

De foto’s van Frederick Linck tonen een uniek tijdsbeeld: een decennium van verwaarlozing en sloop, maar ook van de vele mensen die bleven of juist in deze rauwe buurt een nieuw thuis vonden. Mede dankzij protesten van buurtbewoners veranderde het beleid van de gemeente. In de jaren ’80 werd de afbraak van de binnenstad een halt toegeroepen door actiegroepen en een links college.

Tijdens zijn leven genoot Frederick Linck bekendheid als docent fotografie – onder andere aan de School voor Fotografie en Fototechniek en aan de KABK in Den Haag. Zijn straatfotografie uit de jaren ’70 is tot nu toe alleen in galerietentoonstellingen gepresenteerd. Ze laten een beeld van Den Haag zien, dat sterk contrasteert met de huidige gentrificatie van de binnenstad.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de schenking van ruim 150 foto’s uit de nalatenschap van Frederick Linck. Ze worden in de tentoonstelling aangevuld met verhalen van buurtbewoners die hem hebben gekend. Deze foto’s uit de jaren ’70 vormen een welkome aanvulling van de (documentaire) fotografiecollectie van het Haags Historisch Museum.

Het Haags Historisch Museum verzamelt al langer fotografie van Haagse fotografen. Zwaartepunten in de fotografiecollectie zijn Haagse stadsgezichten en interieurs van fotopionier Alexine Tinne uit de 19e-eeuw, kleurenstereofoto’s van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge uit de Tweede Wereldoorlog en een serie straatfotografie uit de jaren ’50 en ’60 van Jacques Meijer. Deze fotografen geven ieder voor zich een uniek tijdsbeeld van Den Haag.

BESTEL UW TICKET(S) HIER

Foto aankondiging: Frederick Linck, Vrouw + bontjas + hond, 1978

Share This Story, Choose Your Platform!