Loading Events
  • This event has passed.

 

FOTODOK stelt zich met Taferelen open voor bezoekers die houden van goed eten, interessante sprekers en fijn gezelschap. Schuif lekker aan en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel. Tijdens het eten vertellen twee sprekers over hun werk gekoppeld aan de tentoonstelling. Altijd wordt een beeldmaker gekoppeld aan een ervaringsdeskundigen, wetenschapper of andere expert. Op die manier wordt een thema vanuit verschillende perspectieven belicht.

Op 11 mei organiseren we alweer de 40e Taferelen avond bij FOTODOK met als thema Liefde in tijden van oorlog. We zien hoe het gewone leven doorgaat, zelfs als de omstandigheden uitdagend en gevaarlijk zijn.

In 2022 verscheen het boek Tot de dood ons scheidt. De huwelijken van Kamp Westerbork van Saskia Aukema. Toen deze fotografe en schrijfster hoorde dat haar oudtante Annie in Kamp Westerbork nog in het huwelijk getreden is met haar vriend Hans, was ze verbijsterd: dat dat kon, trouwen in een doorgangskamp. Het stel is 36 dagen getrouwd geweest, tot de dood hen scheidde. Aukema’s oudtante en vriend bleken niet de enigen te zijn geweest. 261 stellen werden in de echt verbonden op die beladen plek. In het boek krijgen ze allemaal een naam en sommigen ook een gezicht. Met trouwfoto’s, dagboekfragmenten, trouwmenu’s, felicitatiekaarten en een uitgebreide reconstructie wekte Saskia deze aangrijpende geschiedenis voor het eerst tot leven.

Charlotte Alewijnse  is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog. Ze behaalde in 1999 haar EMDR- registratie en is sinds 2011 officieel practitioner (specialist) binnen de EMDR- verenging. Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is een erkende trauma therapeutische behandelmethode. Charlotte werkte bij de Koninklijke Landmacht als selectiepsycholoog en later als therapeut. Ze is meerdere malen uitgezonden geweest naar missiegebieden waaronder Afghanistan. Daarvoor volgde ze de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.  Als militair psycholoog behandelde ze militairen, veteranen en familieleden van militairen met (klachten van) depressie, burn-out, relatieproblemen, fobieën en posttraumatische stress (bijvoorbeeld bij militairen die terugkeerden van uitzendingen). Sinds 2008 is Charlotte werkzaam bij Indigo, een GGZ instelling in Utrecht. Daarnaast werkt ze sinds 2012 in een eigen praktijk in Utrecht en behandelt ze mensen met klachten van posttraumatische stress, angst, depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Om 18 uur start de rondleiding door onze tentoonstelling Whispers & Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers. Om 18.45 gaan we aan tafel voor een lekkere maaltijd en vertellen Saskia Aukema en Charlotte Alewijnse over hun werk en gaan ze met elkaar en aanwezigen in gesprek. Om 20.15 ga je vol food for thought weer naar huis.

Voor Taferelen zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De avond kost €20,-. Hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding door de tentoonstelling en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdrank, wijn en (speciaal) biertjes. Je houdt zelf bij wat je drinkt en rekent dat aan het eind van de avond af.

De inloop is vanaf 17:45, het programma begint om 18:00 en eindigt rond 20:30 uur.
Voor verdere vragen kun je mailen naar info@fotodok.org.

Beeld: Huwelijksportret van David Blom en Henriette Gobitz, 24 augustus 1942.
Uit: Tot de dood ons scheidt. De huwelijken van kamp Westerbork van Sasskia Aukema.

TICKETS TAFERELEN #40

Share This Story, Choose Your Platform!