Loading Events
  • This event has passed.

Hoe fotografeer je één van de meest gedocumenteerde regio’s ter wereld van de afgelopen twintig jaar? Die vraag stellen Magnum-fotografen Cristina de Middel (1975) en Lorenzo Meloni (1983) zich wanneer ze in januari 2022 afreizen naar Afghanistan. Met het vertrek van de westerse troepen in 2021, neemt ook de belangstelling voor het land in de westerse media af. Terwijl de taliban zich tijdens de reis van De Middel en Meloni opnieuw positioneren, brengt het duo met het fotoproject ‘The Kabuler’ Afghanistan voor hun lens. De foto’s − krachtige portretten, surrealistische landschappen en alledaagse beelden − vormen de basis voor een eenmalig uitgegeven magazine, genaamd ‘The Kabuler’. Begeleid door essays, interviews en verhalen presenteert The Kabuler een genuanceerd beeld van Afghanistan, waarin luchtige onderwerpen en humor niet worden geschuwd.

De Middel en Meloni reizen met betrekkelijk veel vrijheid door Afghanistan. Het duo bezoekt onder meer de steden Kaboel en Bamyan, komt langs verlaten dorpen en doorkruist gebieden die doen denken aan een maanlandschap. Onderweg spreken en fotograferen ze verschillende mensen binnen de Afghaanse samenleving. Ze brengen talibanstrijders in beeld die verwonderd rondlopen in een pretpark in Kaboel, een plek waartoe zij ten tijde van de aanwezigheid van westerse troepen geen toegang hadden. Kinderen die cricket spelen op een verlaten Amerikaanse militaire basis. En ook Afghaanse vrouwen die discreet naar beautysalons gaan, worden vastgelegd door de camera.

Gedurende hun reis dagen De Middel en Meloni zichzelf – en elkaar – uit om op een andere manier te fotograferen dan ze gewend zijn, en laten ze zich inspireren door elkaars verschillende manier van werken. The Kabuler volgt de redactionele structuur van een tijdschrift. Aan de hand van katernen zoals lifestyle, fashion en gastronomy brengen de fotografen op eigenzinnige manier in beeld waar het land ten tijde van hun reis staat en laten ze het publiek kennis maken met de vele gezichten van Afghanistan.

FOTO: Back to Blue, January 2022 © Cristina de Middel/Magnum Photos

Share This Story, Choose Your Platform!