Loading Events
  • This event has passed.
Ook Fotodok houdt het nieuws rond de afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne nauwlettend in de gaten. En denkt na over wat ze als organisatie zouden kunnen en moeten betekenen. De invloed van beeld is in deze tijden steeds belangrijker en zeker in oorlogen wordt dat extra zichtbaar. Er zijn veel beelden die een verkeerd beeld schetsen. Deze FOTODOK Book Club zijn  fotografen uitgenodigd die met bijzondere fotoboeken verhalen vertellen die gehoord moet worden, zeker nu.

Kom 12 april om 20.00u naar TivoliVredenburg of kijk mee via de live-stream om deze speciale avond niet te missen.

Jérôme Sessini komt vertellen over zijn fotoboek “Inner Disorder: Ukraine 2014-2017″. De foto’s en tekst in dit boek zijn gemaakt van zowel de heftigste momenten als de dieptepunten van een oorlog die gekenmerkt wordt door leven, dood, verveling en stilte. De nabijheid van de gebeurtenissen tussen 2014-2017 laat de lezer geen respijt, want de herkenbaarheid van de gezichten illustreert schaamteloos de banaliteit van de oorlog. En toch overstijgt hij de context om een universele boodschap te produceren.

De tweede gast is Mark Neville, een Britse kunstenaar die op de shortlist van de Deutsche Bòrse Photographu Foundation Prize 2020 staat. Zijn boek ‘Stop Tanks With Books’ is onderwerp van het gesprek. Hij is in 2020 van Londen naar Kiev, Oekraïne verhuisd om dit boek te maken. Hij heeft het boek nog voor de Russische inval van februari 2022 gemaakt in een poging om westerse steun te verwerven voor de onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne. 750 exemplaren verstuurde hij vier dagen voor de inval naar relevante politici, diplomaten, beroemdheden en iedereen die kon helpen om de oorlog te voorkomen.

Neville zegt: “Het maken en versturen van ‘Stop Tanks WIth Books’ is mijn manier om persoonlijk terug te vechten tegen Russische agressie. Mijn foto’s, Lyuba Yakimchuk’s ongelooflijke korte verhalen over het leven in de door Rusland bezette Donbas, het onderzoek naar de 2,5 miljoen mensen die al ontheemd zijn door de oorlog, en de ‘oproep tot actie’ zijn verweven in mijn boek, niet alleen in een poging om empathie op te wekken, maar ook om een beter begrip te genereren van deze ongelooflijke, vriendelijke, veerkrachtige natie

Donald Weber en  Alexander Chekmenev vertellen ons 12 april meer over ‘Passport‘ een boek wat tot stand is gekomen doordat Alexander Chekmenev in 94-’95 een van de fotografen is geweest die door de sociale dienst werd ingeschakeld in Luhansk, om pasfoto’s te maken bij bejaarden of zieken die zelf geen fotograaf konden betalen voor een paspoortfoto. Tijdens deze nationale campagne ging hij van deur tot deur waardoor hij bij deze mensen thuis belandde en oog in oog kwam met de schrijnende situaties van veel van deze mensen. Hoe moeilijk hij het ook vond om dit vast te leggen hierdoor kan hij wel de wereld laten zien wat er met mensen gebeurt die niks hebben.

Laatste gast is Nicole Segers. Zij vertelt ons meer over het boek ‘Bloed en honing‘ ontmoeting op de grenzen van de Balkan. Dit boek gaat over eenheid en scheiding. Over de ontnuchterende realiteit van in de praktijk doorgevoerd nationalisme. Over hoop en teleurstelling, passie en lethargie. Over dagelijkse beslommeringen en geopolitieke krachten. Over de rol van het verleden in het heden. Over de versplintering van een regio, een gevaar dat ook elders in Europa samenlevingen bedreigt. Ze vertelt ons meer over haar reis en de totstandkoming van dit mooie boek waar taal en beeld samenkomen.

Tickets Bookclub

Share This Story, Choose Your Platform!