Loading Events

Het Nederlands Fotomuseum opent op 21 januari 2021 de Eregalerij van de Nederlandse fotografie waar 100 foto’s te zien zijn. De beelden hebben stuk voor stuk iconische waarde, door hun maatschappelijke en artistieke betekenis. Samen vertellen zij het verhaal van het begin van de fotografie in Nederland tot de tegenwoordige tijd (1841-2021). De hoogtepunten, de vernieuwingen, de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de foto tot aan de innovaties aan het begin van de 21ste eeuw. Speciaal voor de Eregalerij is een extra zaal van 2.000 m2 toegevoegd aan het museum. Bij elke foto wordt informatie gegeven over de achtergrond en de reden waarom juist déze foto in de Eregalerij is opgenomen en wat het beeld zo bijzonder maakt.

Welke foto’s en fotografen precies een plek zullen krijgen in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie wordt bij opening in januari 2021 bekend gemaakt.

Enorme ontwikkelingen
De foto’s in de Eregalerij zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen: allereerst uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum zelf, maar er zijn ook belangrijke bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, Museum Boijmans van Beuningen, Amsterdam Museum, Stadsarchief Amsterdam en vele privécollecties van fotografen of hun nazaten. De galerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en overgingen, via de zwart-wit- naar de kleurenfotografie, tot het digitale tijdperk.

Opdracht
De keuze voor de foto’s in de Eregalerij werd gemaakt door een commissie bestaande uit 5 leden*, experts op het gebied van Nederlandse fotografie en van nieuwe perspectieven. De opdracht aan de commissie werd gegeven door Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum. De vraag aan de commissie was een selectie te maken van foto’s die gezamenlijk een overzicht bieden van de Nederlandse fotografie tussen 1841 en 2021. De commissie baseerde haar keuze op de criteria artistieke en maatschappelijke relevantie, vernieuwing en meerstemmigheid.

Duizenden foto’s
Speciaal gaat het om foto’s die betekenisvol zijn of zijn geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. Tevens was de vraag aan de commissie om een overzicht te maken dat toegankelijk is voor een breed publiek maar ook verrassend is voor de kenners, dat chronologisch zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld is, dat inclusief is en meerstemmig en hoofdzakelijk -maar niet exclusief- afkomstig is uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

99 + 1
De Eregalerij bestaat uit 100 iconische werken, maar zal één lege lijst bevatten. Die plek staat symbool voor de foto die – bewust of onbewust – niet is gekozen óf niet is opgemerkt, dan wel niet bekend was of (nog) niet werd gewaardeerd. Het publiek mag deze ‘onbekende foto’ zelf invullen en de Eregalerij nodigt op deze manier uit tot discussie. Vanuit de ‘onbekende foto’ ontwikkelt het Nederlands Fotomuseum bovendien een programma met lezingen en debatten over ‘witte vlekken’ in de fotogeschiedenis, nieuwe perspectieven en meerstemmigheid.

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto’s met iconische waarde de ontwikkeling van de fotografie in Nederland. Van 1842 tot nu. De hoogtepunten, de vernieuwingen, de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de fotografie tot aan de innovaties aan het begin van de 21ste eeuw.

De tentoonstelling
Je ziet foto’s en werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en deze overgingen. Die de stap maakten van zwart-wit naar kleurenfotografie. Een groep experts heeft op basis van verschillende criteria deze 99 foto’s geselecteerd. Welke foto’s en fotografen een plek hebben in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, wordt bij opening bekend gemaakt.
Eregalerij van de Nederlandse fotografie Nederlands Fotomuseum

De App
Met levendige beeld- en audioverhalen in een speciaal ontwikkelde app wordt bij iedere foto uitgelegd wat deze zo bijzonder maakt en waarom deze een plek in de Eregalerij verdient. Met de app kun je ook je eigen selectie van beelden maken. Zodra de tentoonstelling geopend is, is de Eregalerij app te downloaden via de App store en Google Play. Download de app thuis en ontdek de eerste vijf verhalen van Eregalerij. De andere verhalen scan je via een QR code tijdens je bezoek aan de tentoonstelling.
Eregalerij van de Nederlandse fotografie Nederlands Fotomuseum

Activiteiten en Workshops
In het kader van de Eregalerij, worden tal van activiteiten en workshops georganiseerd. Noteer alvast in je agenda: iedere 1e en 3e zondag van de maand vindt een debat plaats onder leiding van Marc Prust of Bahram Sadeghi waarin gesproken wordt over één van de onderwerpen die in de Eregalerij centraal staat.

NOTA BENE: De vermeldde einddatum van deze, permanente expositie, is door de redactie van Foto-agenda vermeld, vanwege beperkingen in de software. Het Nederlands Fotomuseum heeft geen einddatum bekend gemaakt.

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top