Loading Events
  • This event has passed.

DIANA MARKOSIAN – SANTA BARBARA
01.04.22 – 28.08.22

Het FOMU organiseert de Europese première van de tentoonstelling Santa Barbara van Diana Markosian (Moskou, 1989). Op verrassende en ontroerende wijze vertelt zij het migratieverhaal van haar gezin. Aan de hand van film, fotografie en archiefbeelden ontrafelt Markosian de extreme keuzes die haar moeder moest maken om de Amerikaanse droom te verwezenlijken.

Midden jaren negentig wil Markosians moeder haar sombere leefomstandigheden in post-Sovjet Rusland ontvluchten. De Amerikaanse soapserie Santa Barbara biedt haar een venster op een andere wereld. Ze besluit alles achter te laten en verhuist naar de Verenigde Staten, op zoek naar een beter leven voor haarzelf en haar twee kinderen.

Het persoonlijke project Santa Barbara is Markosians poging om de keuzes van haar moeder te begrijpen. Niet alleen dook zij de familiearchieven in, ook reconstrueerde ze haar familieverhaal in de vorm van een soap. Voor de reconstructie castte ze acteurs en schreef ze een script met een van de makers van de oorspronkelijke soapserie. Ook de beeldtaal ontleent Markosian aan de gladde esthetiek van televisie. Het contrast met de openhartige inhoud kan niet groter zijn. Santa Barbara is een bijzondere mix van herinnering en verbeelding, waarmee ze op een inspirerende manier de grenzen van documentaire fotografie verlegt.

Diana Markosian is een Amerikaanse fotograaf van Armeense afkomst. Haar foto en video werk is intiem en houdt het midden tussen documentair en conceptueel. Ze reist de hele wereld af voor haar projecten, die gepubliceerd worden in kranten en tijdschriften zoals The New Yorker, Vanity Fair en Vogue.

Diana Markosian – Santa Barbara is voor het eerst tentoongesteld in het San Francisco Museum of Modern Art, gevolgd door het International Center of Photography (New York) in samnwerking met het FOMU (Antwerpen) en Les filles du calvaire (Parijs).

Het boek Santa Barbara, een publicatie van Aperture, is te koop in de FOMU shop voor € 68.5.

Op 19 mei geeft Diana Markosian een artist talk in het FOMU

Share This Story, Choose Your Platform!