Loading Events

Foam presenteert met trots de tentoonstelling Strength Away From Home in de openbare ruimte op Mercatorplein in Amsterdam West. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met KLABU, een Amsterdamse non-profitorganisatie die vluchtelingen via sport ondersteund. Strength Away From Home wordt getoond in het kader van de Wereldvluchtelingenweek en reflecteert op de moed en veerkracht van de miljoenen vluchtelingen wereldwijd die gedwongen zijn hun vertrouwde omgeving te verlaten en een nieuw leven op te bouwen ver van huis. Olakunle’s portretten gaan voorbij aan stereotypes en verschuiven het narratief rondom vluchtelingen, waardoor hun persoonlijke stem wordt versterkt.
datum

Het afgelopen decennium heeft Foam zich gericht op het adresseren van de huidige realiteit van migratie en het vertellen van onvertelde verhalen door middel van fotografie. In een wereld die meer versplinterd is dan ooit tevoren, is verbondenheid en community ongekend belangrijk. Met de tentoonstelling Strength Away From Home belicht Foam, in samenwerking met KLABU, visuele verhalen vanuit verschillende perspectieven. KLABU bouwt clubhuizen in vluchtelingenkampen in landen zoals Kenia, Bangladesh, Griekenland, Brazilië, en dichter bij huis, in Ter Apel en in Amsterdam op de Haarlemmerdijk, waarin vluchtelingen en lokale gemeenschappen samen worden gebracht. Sinds de oprichting van KLABU in 2019 is fotograaf Coco Olakunle nauw betrokken bij de organisatie. In haar werk legt ze de KLABU-gemeenschap in vluchtelingenkampen als Kalobeyei (Kenia) en op Lesbos (Griekenland) in hun kracht vast. Door nauw samen te werken met de geportretteerden geeft ze hen controle over hun eigen representatie. Als autodidactische beeldmaker verkent Olakunle maatschappelijke vraagstukken en onderzoekt zij via haar werk de rol van fotografie hierin.

Unity Day voor Wereldvluchtelingenweek 2024

De tentoonstelling Strength Away From Home wordt gepresenteerd tijdens Wereldvluchtelingenweek (17-23 juni). Op zaterdag 22 juni (van 12.00-17.00 uur) worden vluchtelingen, andere nieuwkomers en lokale Amsterdammers hartelijk uitgenodigd om samen te komen op het Mercatorplein voor een feestelijke middag. Door middel van fotografieworkshops door kunstenaar Coco Olakunle, participatieve sportactiviteiten met professionele atleten, eten, drinken en muziek, wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe ontmoetingen en een gelijk speelveld voor iedereen gecreëerd. Met dit evenement willen Foam en KLABU expliciet ruimte bieden om de bijdrage van vluchtelingen en migranten aan onze stad en samenleving te vieren.

Over KLABU

Als NGO en sociale onderneming ondersteunt en versterkt KLABU vluchtelingen wereldwijd door sport, met de missie om de sportclub te worden die de wereld kan veranderen. KLABU gelooft dat sport perspectief biedt, vluchtelingen waardigheid en hoop, trots en zelfvertrouwen geeft, verschillen overbrugt en verbinding creëert. Iedereen wordt uitgenodigd om lid te worden van de club en sportprojecten voor vluchtelingen te ondersteunen door KLABU sportkleding te dragen, verkrijgbaar op klabu.org of in de KLABU Store & Clubhouse op de Haarlemmerdijk 106 in Amsterdam.

Over Galerie Mercatorplein

Foam en het stadsdeel Amsterdam-West werken al jaren samen aan de realisatie van diverse tentoonstellingen op Mercatorplein. Met Galerie Mercatorplein draagt Foam bij aan het doel van Amsterdam-West om Mercatorplein als de woonkamer van de buurt De Baarsjes te vormen. Foam toont regelmatig fotografie buiten haar muren met tentoonstellingen op locatie om fotografie aan een zo breed mogelijk publiek te introduceren.

© Beeld aankondiging Coco Olakunle / KLABU.

 

Share This Story, Choose Your Platform!