Amersfoort aan Zee – Als de zeespiegel stijgt. Een expositie over klimaatverandering en hoe het tij nog te keren valt
Lange tijd is klimaatverandering iets geweest dat op afstand bleef. De overstromingen in Limburg van 2021 waren een wake-up call: ook in Nederland ervaren we de gevolgen. Hoe gaan we ermee om? En wat staat ons te wachten?
Bij doorbraak van de dijken, zo is gespeculeerd, zou onze stad veranderen in Amersfoort aan Zee. Dat toekomstbeeld is – als zwartgallig grapje – al opgenomen op naamborden bij de stadsgrenzen. “De kans dat Amersfoort aan zee komt te liggen, is te verwaarlozen. Dat is echt een onzinverhaal” zei expert kustbescherming Robbert Misdorp (Trouw, 2012). Een hoopvol beeld toen, een naïef beeld anno nu? Tijd voor onderzoek; de expositie Amersfoort aan Zee – Als de zeespiegel stijgt geeft een tussenstand, met een multidisciplinaire mix van kunst en een wervelend nevenprogramma. Kunst en verhalen vormen toegankelijke manieren om pijnlijke vragen te stellen, en om inzichten en aanknopingspunten te bieden bij een onderwerp dat ons allemaal aangaat.
De expositie toont werk van kunstenaars en fotografen die watersnood door de eeuwen heen hebben verbeeld; in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Archief Eemland en het Museum Spakenburg, en hedendaags werk van kunstgalerie Special Arts.
De installatie Welcome Below Sea Level van Monique de Vroomen vormt de aansluiting met het hart van de tentoonstelling: fotograaf en schrijver Michael Rhebergen neemt je met materiaal uit zijn boek ‘De Nieuwe Kust’ mee op reis door Nederland, langs zijn denkbeeldige nieuwe kustlijn.
Zeven kunstenaars geven hun perspectief op bewustwording over klimaatverandering. Met fotografie, film en beeldende kunst zetten ze aan het denken, ieder op een heel eigen – en onderling zeer uiteenlopende manier.
Vooral jongeren benadrukken de urgentie van klimaatverandering, roepen ons op om onze blik niet meer af te wenden. De expositie eindigt dan ook met een “spetterende” finale van twee jonge kunstenaars: Sietse van der Molen (videograaf) en Teodóra Róka (beeldend kunstenaar en curator) presenteren een kunstwerk en een bijbehorende film genaamd ‘BLUE’. Het toont een stream-of-consciousness waarin geluid, vorm en herinneringen samenkomen in verf op canvas uitsluitend in de kleur blauw. Het appelleert aan de steeds dunnere grens tussen ons en het veranderende klimaat. Het biedt inzichten, ruimte voor twijfels en ruimte voor hoop…
Het laatste woord is aan de bezoekers. In een reflectieruimte met een gedachtengolf-muur kunnen mensen dat wat ze gezien hebben even laten bezinken en hun eigen gedachtengolven opschrijven en achterlaten.
Nevenprogramma (in ontwikkeling, dus check het hier bij regelmaat)
Credit foto aankondiging: Michael Rhebergen