‘Voor anarchie en traditie’ is een expositie met fotografie, beeldende kunst, film en video, geïnspireerd door baanbrekend kunstenaar David Hockney (1937). Hockney wordt beschouwd als één van de invloedrijkste Britse kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk is experimenteel, vernieuwend en tegendraads, maar houdt ook een sterke band met de traditie. Zijn levendige en positieve kunst inspireert en fascineert mensen over de hele wereld. Van 12 oktober t/m 19 november bruist die inspiratie in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen.
Het Rietveldpaviljoen biedt zes weken lang ruimte aan een groot aantal kunstenaars en fotografen die zich op zeer verschillende en eigen manier hebben laten inspireren door Hockney. Gastcurator en Hockney-expert Mariska Doesburg heeft geholpen de expositie samen te stellen. “Mijn liefde voor Hockney zit hem vooral in de alledaagse herkenbaarheid die zijn werk bij mij oproept. Zijn fascinatie voor de natuur, zijn kleurgebruik en het experimenteren met perspectief maakt zijn werk uniek en herkenbaar.”
In deze expositie kun je genieten van werk van
- glaskunstenaar Marc Barreda, audiovisueel kunstenaar Frans van Viegen en de fotografen Paul van Hulzen en Mischa Keijser
- beeldend kunstenares Renée Stravers die tijdens de expositie als ‘Artist in Residence’ aan een locatie-installatie werkt. Geïnspireerd door de verlaten landhuizen in het werk van Hockney, speelt ze met de ruimtelijke verhoudingen in het Rietveldpaviljoen
- vrijetijdsfotografen in Midden-Nederland, verbonden aan de Koninklijke Fotobond
- cursisten, jong en oud, van Scholen in de Kunst. Zij tonen zeer uiteenlopend werk van textiel, schilderijen tot iPadtekeningen
- schilder en graffiti kunstenaar Daniël van de Haterd die, samen met een aantal kunstenaars uit diverse disciplines, een speciaal Hockney Atelier inricht en hier hands-on workshops gaat geven.
Wie is David Hockney?
David Hockney, geboren in 1937, is een ware legende in de wereld van de beeldende kunsten. Hij omarmt een scala aan artistieke disciplines, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, decorontwerp en fotografie. Zijn werk wordt gekenmerkt door een levendig gebruik van kleur en een baanbrekend perspectiefgebruik. Zijn experimenten op deze gebieden hebben de manier waarop we kijken naar kunst en creëren voor altijd veranderd. Hockney’s unieke stijl heeft een blijvende impact gehad op de creatieve industrieën en heeft andere kunstenaars en creatievelingen aangemoedigd om risico’s te nemen en hun eigen, unieke stem te ontdekken.
Nevenprogramma
Gastcurator Mariska Doesburg was in het Van Gogh Museum nauw betrokken bij de Hockney-expositie in 2019. Als een van de onderdelen van het nevenprogramma bij deze expositie verzorgt Doesburg op 22 oktober een lezing over het leven en werk van David Hockney.
Check de website 033fotostad | centrum voor fotografie en beeldcultuur voor meer activiteiten tijdens deze expositie.