Loading Events
  • This event has passed.

FOTODOK presenteert het project When Summer Became Winter (2019 – heden) van Yara Jimmink. De buitenopstelling op de werf van Het Utrechts Archief is open om te zien van 14 augustus t/m 13 september 2021. Mocht je geïnteresseerd zijn om Yara persoonlijk te feliciteren met haar werk, kom dan 13 augustus naar de informele opening om 14u in de tuin van Het Utrechts Archief. Meld je hier aan!

De kunstenaar vertelt over When Summer Became Winter

“Mijn grootouders deden iets groots. Ze reisden de wereld over, van Indonesië naar Nederland, om een nieuw bestaan op te bouwen. Wat betekende dit voor hen? En hoe moet het geweest zijn om een tropisch warm klimaat om te ruilen voor dit kleine, koude landje?

Toen ik het archief van familiefoto’s dat mijn moeder aan mij had gegeven bestudeerde, besefte ik dat ik de behoefte had mijn familiegeschiedenis beter te leren kennen en te ontdekken hoe mijn eigen leven er door gevormd was. De paar fragmenten en anekdotes die ik had meegekregen waren niet genoeg om het hele verhaal helder te krijgen. Ik ben op zoek gegaan naar informatie die mij zou helpen de foto’s te ontcijferen. Mijn opa Anis Samson en mijn oma Mia Gerrits zijn overleden, dus aan hen kon ik het niet vragen. Mijn moeder was slechts zes jaar oud toen ze het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea verliet, dus ook zij kon mijn vragen niet beantwoorden. De enige persoon die mij kon helpen het archief te duiden, mensen kon identificeren en de gebeurtenissen in de juiste volgorde te zetten, maar ook door zijn eigen verhaal te vertellen, was mijn oudoom Ka.

Hoewel oudoom Ka geen bloedverwant van mij is, voelde het altijd alsof hij toch familie was. Ik noem hem dan ook ‘oom Ka’. Hij was een goede vriend van mijn grootouders en de enige nog levende persoon van hun generatie waarmee ik in contact kon komen. Hij was een van de eerste in onze familiekring die samen met zijn familie Sorong* verruilde voor Nederland. Mijn opa, oma en moeder volgden een jaar later in 1961 en reisden per boot van Ambon** naar Genua, vanwaar ze een trein namen naar hun eindbestemming: Amsterdam.

Ik hing dagenlang aan de lippen van oom Ka en luisterde naar al zijn verhalen. Ik ben nu in staat om door zijn ogen mijn geschiedenis te zien en zo nieuwe dingen over mijzelf en mijn familie te leren. Door hem is het voor mij mogelijk geworden het verleden met het heden te verbinden. Hoewel er geen begin of einde aan verbonden kan worden, is er een tijdsperiode die zich ooit in het verleden van mijn familie bevond, weer terug naar het heden gehaald.

* Sorong in een stad is het westelijk deel van de Indonesische provincie West-Papoea. Tussen 1949 en 1962 was West-Papoea onderdeel van Nederlands-Nieuw-Guinea. Voor die tijd was het eigendom van de voormalige Nederlands-Indische koloniale regering. In 1962 is het tijdelijk in handen geweest van de Verenigde Naties en een jaar later hoorde het officieel bij Indonesië

** Ambon is een eiland in de Molukse eilandengroep, welke bij Indonesië hoort. De belangrijkste stad van dit eiland heet ook Ambon.

When Summer Became Winter maakt deel uit van het centrale thema van FOTODOK van 2020-2021: collectief geheugen. Neem een kijkje bij de andere projecten die ook onderzoeken hoe familiegeschiedenissen een weerspiegeling zijn van historische gebeurtenissen en tijdperken bij de digital tour van een groepstentoonstelling ‘Pass It On. Private Stories, Public Histories‘ of ontvang hier een exemplaar van de tentoonstelling in een doos.

Biografie

Yara Jimmink (NL, 1990) is een documentaire fotograaf die in 2020 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Yara focust op verschillende humanitaire thema’s als migratie, familie en het collectief geheugen. Ze gebruikt het medium fotografie om haar eigen Indo-Europese achtergrond te verkennen. Met haar werk hoopt ze anderen aan te sporen om na te denken over hun persoonlijk geschiedenis en identiteit.

yarajimmink.com

Credits

Curator: Daria Tuminas

Productie: Martha Stroo

Design: Kummer & Herrman

 Yara Jimmink bedankt: oudoom Ka, oma Mia Gerrits, opa Anis Samson, Vera Samson en de familie Sasabone.

FOTODOK bedankt: Gemeente Utrecht, het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Pictoright Steunfonds en Fentener van Vlissingen Fonds.

Beeld © Yara Jimmink