Loading Events
  • This event has passed.

Foam is zeer verheugd om een uitgebreid overzicht en eerbetoon aan het werk van de markante fotografe Tina Modotti (1896-1942) aan te kondigen, een iconische figuur in de wereld van de fotografie. Vanwege haar unieke positie als kunstenaar en activist speelde ze een actieve rol in de grote politieke gebeurtenissen van de jaren 1920 en 1930. Haar portretten van beroemde kunstenaars zoals Diego Rivera of haar partner Edward Weston, bieden een uniek kijkje in hun wereld, terwijl haar afbeeldingen van Mexicaanse boeren en arbeiders haar standvastige toewijding aan sociale doelen weerspiegelen.

Over de kunstenaar

Geboren in Italië, leidde Modotti’s reis haar naar het epicentrum van kunst en politiek in het begin van de 20e eeuw, van haar vroege dagen als actrice in stomme films in Hollywood tot haar connecties binnen de Mexicaanse kunstbewegingen waar Frida Kahlo en Diego Rivera een centrale rol speelden. Met haar camera legde Modotti de bezienswaardigheden en mensen van Mexico vast, met een focus op vrouwen, folklore en religieuze kunst. Haar rauwe fotografische werk plaatst haar stevig als een centrale figuur in de wereld van de modernistische fotografie. Modotti’s verhaal strekt zich echter ver uit voorbij artistieke kaders. Haar verbinding met revolutionaire idealen plaatst haar aan de voorhoede van sociale verandering. Nadat ze zich in Moskou vestigde en zich aansloot bij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, gaf ze in 1931 de fotografie volledig op om zich aan de politiek te wijden. Modotti overleed in 1942 op 45-jarige leeftijd. Tientallen jaren na haar leven werd haar talent overschaduwd door mysteries en het ontbreken van biografische informatie. Het maakte van haar leven een legende. De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 9 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit Modotti’s naaste omgeving, zoals Edward Weston.

Onvertelde verhalen van onbekende iconen

De tentoonstelling Tina Modotti – Artist and Activist is de derde in een reeks waarin Foam een platform biedt aan onvertelde verhalen van onbekende iconen. Net als Ernest Cole en Ara Güler eerder dit jaar, kiest Foam ervoor om de geschiedenis vanuit een ander perspectief te bekijken door een platform te bieden aan kunstenaars die over het hoofd zijn gezien of zijn vergeten binnen de bestaande geschiedenis van de fotografie. Voor het grootste deel van haar leven en daarna werd het werk van Tina Modotti overschaduwd door de invloedrijke en beroemde fotograaf Edward Weston, die haar had geïntroduceerd op het gebied van fotografie. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de fotografie van Weston en Modotti vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden is, waarbij foto’s soms ten onrechte aan Weston worden toegekend. Met deze tentoonstelling biedt Foam Tina Modotti een podium om haar te erkennen als een van de meest toegewijde en uitmuntende kunstenaars van haar tijd.

Tina Modotti – Artist and Activist is van 17 november 2023 t/m 31 januari 2024 te zien in Foam. Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

Share This Story, Choose Your Platform!