In de tentoonstelling It’s not all about nature bij Roger Katwijk, presenteert Tessa Verder een groot aantal werken uit de serie ‘Breeze of light’. Voor het eerst zijn deze werken samen te zien in één tentoonstelling. Ook werken uit de serie en ‘Ocean of islands’ worden getoond.
Verder werkt vanuit haar twee archieven. Eén archief bevat foto’s die gemaakt zijn met een focus op de schilderkunst. Het andere archief bevat een omvangrijke hoeveelheid beelden van klassieke schilderijen. Je zou kunnen zeggen dat Verder meer als een schilder dan als een fotograaf kijkt. Altijd wordt haar kijken beïnvloed door de schilderijen die zij in haar hoofd heeft.
Door uitsnede van schilderijen van oude meesters te combineren met de fotografiën, creëert Verder landschappen die tijden overbruggen en verbinden.
In de werken bij Roger Katwijk is te zien hoe zij zich blijft verdiepen in haar onderzoek naar de verschillende epochen in de schilderkunst en hoe deze raken aan de fotografie.
Een groot deel van de werken die aan de basis stonden van de getoonde werken, zijn ontstaan tijdens twee Artist in Residences.
De Finse regering nodigde Verder uit om enkele weken door te brengen op een onbewoond eiland. Zij werd, bepakt met foerage voor de tijd van het verblijf en uiteraard haar camera, met een klein bootje afgezet op het eiland. Het was mid-summer en het werd nauwelijks donker. De wandelingen op deze beperkte oppervlakte, vaak ook in de schier eindeloos durende schemer, het bestuderen van het veranderende licht en het water om haar heen maakte diepe indruk.
Een andere uitnodiging kwam van het Museum Kunst der Westküste op het Duitse waddeneiland Föhr. Het museum nodigde Verder uit meerdere weken op het eiland te komen werken en zich daar niet alleen door de natuur te laten inspireren, maar ook door de rijke museum collectie van vooral 19 eeuwse schilderijen. Dagen lang bracht Verder in het depot van het museum door en zwierf zij over de diverse eilanden van het waddengebied.
Dat de ogenschijnlijke eenvoud van niets anders dan een licht, lucht en water zo veranderlijk kan zijn, werd een blijvende fascinatie.