Loading Events
  • This event has passed.

Blinde, slechtziende en ziende jongeren ontdekken nieuwe mogelijkheden om hun verhaal te vertellen met fotografie

Seeing The Unseen is een uniek fotografie project waarbij blinde, slechtziende en ziende jongeren samenwerken.

De jongeren ontdekken gedurende dit bijzondere project hoe zij middels fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen, onder leiding van Anja Ligtenberg. De foto’s zijn te zien in het Nederlands Fotomuseum tot 2 juli 2023. Op 14 april om 10.00 zal Jandino Asporaat de tentoonstelling feestelijk openen, Daarna presenteren de jongeren hun verhalen en demonstreren de techniek.

De kick-off van het project was een speciaal voor deze groep ontwikkelde multi-zintuigelijke rondleiding met voel- en doe opdrachten door de tentoonstelling Eregalerij van de Nederlandse Fotografie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Vervolgens gingen 13 blinde, slechtziende en ziende jongeren van de scholen Koninklijke Visio VSO en Veenoord, SCHOOL for SPORT & LIFESTYLE uit Rotterdam aan de slag met het ‘Seeing the Unseen’ fotografie project. Onder leiding van Anja Ligtenberg wordt door de jongeren aan een fotoserie gewerkt, waarin ieder zijn eigen verhaal vertelt. De jongeren werken met de techniek ‘schilderen met licht’ die is namelijk voor zowel blinden, slechtzienden en zienden toepasbaar op dezelfde manier.

Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.

De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen.

Het project biedt de blinde en slechtziende jongeren een kans om in aanraking te komen met een medium dat op het eerste gezicht voor hen onmogelijk lijkt. Het biedt een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie. Voor een blinde of slechtziende is het een kans om iets van zichzelf en hun wereld te laten zien in een visueel medium.
Het bijzondere van de werkwijze van schilderen met licht is, is dat zij voor blinden en zienden gelijk is. Hierdoor komt een gelijkwaardige samenwerking tot stand, waardoor wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen.

De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is te zien van14 april 2023 – 2 juli 2023.

Opening

De opening is op 14 april 2023 om 10.00 en wordt verricht door Jandino Asporaat. Hij zal model zitten voor een demonstratie van de techniek door de jongeren. Daarna presenteren de jongeren hun eigen verhaal en foto. Iedereen is van harte welkom.

Dit project is een project van Seeing The Unseen en wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Rotterdam, Stichting BeSt, Rotterdamse Blindenbelangen, Koninklijke Visio VSO Rotterdam, Veenoord, SCHOOL for SPORT & LIFESTYLE, Nederlands Fotomuseum en Seeing The Unseen

FOTO credit: Seeing The Unseen, Me & my parents, Daphne Schenk

 

Share This Story, Choose Your Platform!