Loading Events
  • This event has passed.

Met trots presenteert Foam een grootschalige solotentoonstelling van Sara Cwynar (1985, Vancouver, CA), de zevende tentoonstelling in de reeks Next Level. Sara Cwynar is een vooraanstaand kunstenaar van haar generatie die door middel van fotografie, essayistische videowerken, collages, installaties en boeken onze huidige beeldcultuur probeert te duiden. In haar studio brengt ze beelden en objecten samen om in kaart te brengen hoe we consumeren en hoe deze producten ons leven vormgeven, en welke idealen en ideologieën daarin een rol spelen.

Door middel van foto’s uit encyclopedieën, van het internet en uit allerhande catalogi, tekstfragmenten uit literaire essays van toonaangevende denkers, maar ook snedige bijschriften die ze rechtstreeks van Instagram plukt, geeft Cwynar tekst en uitleg aan het proces van beeldvorming dat invulling geeft aan hoe we de wereld waarnemen. Een rode draad in Cwynars werk is haar doorlopende onderzoek naar de effecten van consumentisme. Onbewust vormt het onze schoonheidsidealen, schrijft het ons een levensstijl voor waar we ons naar gaan gedragen, en bepaalt het ons zelfbeeld. Veel van haar werk richt zich specifiek op de vrouw als consument: vanaf de opkomst van het culturele fenomeen van de Nieuwe Vrouw eind negentiende eeuw tot nu. De tentoonstellingstitel, SS23, is de gebruikelijke aanduiding voor het nieuwe modeseizoen – in dit geval ‘Spring/Summer 2023’. Het refereert aan de trends die komen en gaan, die ons steeds weer stimuleren nieuwe producten te kopen en om ons te conformeren aan nieuwe idealen.

In haar solotentoonstelling zal nieuw werk in première gaan, waarmee ze niet alleen de producten, maar ook de gebouwen waarmee we onze leefomgeving vormgeven onder de loep neemt. Haar werk is als een index van de Zeitgeist, waarmee ze in kaart brengt welke idealen we nastreven en welke verloren gaan. Ook wordt het bestaande videowerk Red Film (2018) getoond, waarin de kunstenaar ondersteboven hangt en haar verhaal doet, maar ondertussen steeds onderbroken wordt door een mannelijke verteller. Red Film onthult en bekritiseert aan de hand van de perfecte rode lippenstift wat we kopen en waarom, wat het zegt over de verwachtingen van de maatschappij, hoe ons verlangen constant gevoed wordt, en welke waarde we hangen aan al deze producten waarmee we onszelf omringen.

In haar werk onderzoekt Sara Cwynar als een antropoloog van haar eigen belevingswereld wat de producten, kleuren en beelden zijn waarmee we ons leven en identiteit constant vormgeven en hoe die veranderen door de tijd heen. Met haar werk moedigt ze de toeschouwer aan om onder de oppervlakte van het kapitalisme en de moderne beeldcultuur te kijken om te ontdekken wat ‘echt’ is. De uitkomst is een uitvoerige bestudering van de mechanismes die onze perceptie sturen en bepalen, wat haar werk net zo verleidelijk als verontrustend maakt.

Foam & Sara Cwynar
Next Level: Sara Cwynar bestempelt een langdurige relatie tussen Foam en de kunstenaar, die in 2013 voor het eerst in Amsterdam exposeerde in Foam 3h met haar solo Everything in the Studio (Destroyed). In 2015 werd ze tevens verkozen als een van de Foam Talents en was haar werk onderdeel van de tentoonstelling Under Construction – New Positions in American Photography die Foam in 2014 presenteerde en die in 2015 doorreisde naar Pioneer Works in Brooklyn, NY.

Over de kunstenaar
In de tien jaar sinds haar eerste solo bij Foam heeft haar carrière een aanzienlijke vlucht genomen: Cwynar nam deel aan solo- en groepstentoonstellingen in internationale musea waaronder Remai Modern, Saskatoon (2021); The Guggenheim Museum, New York (2021); LACMA, Los Angeles (2020); het Aldrich Contemporary Art Museum (2019); Milwaukee Art Museum (2019); Oakville Galleries (2018); Minneapolis Institute of Art (2018); MMK Frankfurt (2017); Fondazione Prada (2016); en MoMA PS1 (2015). Haar werk is opgenomen in de collecties van musea zoals het Guggenheim Museum (New York), SFMoMA (San Francisco), Centre Pompidou (Parijs), MoMA (New York) en Foam. In 2021 publiceerde Aperture haar tweede boek Glass Life en ze won in de afgelopen jaren meerdere awards, waaronder tweemaal de Ammodo Tiger Short award voor haar videowerken Rose Gold (2017) en Red Film (2018) op het IFFR. Sara Cwynar woont en werkt in Brooklyn, NY en wordt vertegenwoordigd door Cooper Cole, Toronto en The Approach, Londen.

Next Level
Sinds 2015 organiseert Foam met ondersteuning van Ammodo de tentoonstellingenreeks Next Level die een breed publiek kennis wil laten maken met vernieuwende kunst van hedendaagse kunstenaars die vooruitstrevend zijn in hun gebruik van het medium fotografie. In eerdere edities was werk te zien van Anne de Vries, Melanie Bonajo, Anouk Kruithof, Persijn Broersen & Margit Lukács, Dominic Hawgood en Jonathas de Andrade. Voor Next Level nodigt Foam kunstenaars uit nieuw werk te maken dat in de tentoonstelling in première gaat.

Meld je hier aan voor de opening op 25 Mei v.a. 17:30)

Next Level: Sara Cwynar – SS23 is van 26 mei t/m 24 september 2023 te zien in Foam. Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

Share This Story, Choose Your Platform!