Loading Events

Kun je je eigen ogen nog geloven? Artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. We krijgen er steeds meer mee te maken, ook in het kunstlandschap. Algoritmes worden (on)bewust steeds meer onderdeel van ons dagelijkse leven. De relatie tussen mens en machine verandert en in de creatieve industrie roept het vragen op over de betrouwbaarheid van beeld. Want welke invloed heeft AI eigenlijk op de creatieve industrie? Die vraag onderzoekt Noorderlicht dit najaar met een krachtige groepstentoonstelling. Pixel Perceptions richt zich op AI en de betrouwbaarheid van beeld. We kijken welke impact al die algoritmes hebben op ons dagelijkse leven en de gevolgen voor makers en de creatieve industrie.

Van ChatGPT vragen of het een boodschappenlijstje wil maken, tot het generen van beeld dat niet van echt te onderscheiden is. We dagen je uit om na te denken over de invloed van AI op jouw leven. Ben je bewust van deze invloed? Welke ethische dilemma’s roept het op? En zouden we AI ook gericht en doelmatig kunnen inzetten voor bijvoorbeeld een inclusievere samenleving? Kritisch denken staat hierin centraal, maar ook het denken in mogelijkheden.

Pixel Perceptions wordt in twee delen gepresenteerd. De hoofdtentoonstelling begint 19 oktober in de Akerk in Groningen. In Noorderlicht Studio geeft opkomend talent een eigen invulling aan de thematiek van Pixel Perceptions. Wil je alvast meer over het onderwerp weten? Luister dan naar onze podcastaflevering Pixel Perceptions of lees de gastblog van Boris Eldagsen.

Vanaf 26 oktober presenteert Noorderlicht tentoonstelling Pixel Perceptions: Into the Eye of AI in de Akerk en Noorderlicht in Groningen. Pixel Perceptions onderzoekt hoe Artificial Intelligence (AI) onze beeldvorming en beeldcultuur beïnvloedt, zowel bewust als onbewust. Meer dan dertig kunstenaars tonen hoe AI de wereld om ons heen verbeeldt en hoe zij hier op creatieve en kritische wijze reageren. Pixel Perceptions nodigt je uit om met andere ogen naar AI te kijken: kun je je eigen ogen nog geloven?
Beeld: AI.S.A.M., AI Grill, 2024

Met Pixel Perceptions willen we iedereen uitdagen om met nieuwe ogen te kijken naar de invloed van AI op ons dagelijks leven. Het gaat niet meer alleen om kunst of technologie; AI dringt door tot de kern van hoe we de wereld zien en begrijpen. De snelheid waarmee deze technologieën zich ontwikkelen, maakt het des te urgenter om stil te staan bij wat dit betekent voor ons begrip van realiteit: zijn wij nog wel de baas van onze verbeelding? 
– Roosje Klap, co-curator Pixel Perceptions en directeur Noorderlicht

Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Deze kunstmatige vorm van intelligentie, bestaande uit algoritmes die patronen herkennen in grote hoeveelheden data, kan nu ook zelf beelden, teksten en geluiden genereren – van eenvoudige boodschappenlijstjes tot gedetailleerde fotografische portretten. Hoewel AI talloze nieuwe mogelijkheden biedt, roept het ook kritische vragen op. Hoe betrouwbaar is beeld nog in een tijd waarin machines visuele informatie kunnen fabriceren? Hoe verhouden we ons als mens tot technologie, en welke invloed heeft AI op het fotografische- en lens-based vakgebied? Pixel Perceptions belicht deze invloed vanuit drie belangrijke perspectieven: De kijk op waarheid, Zien en gezien worden en Verandering in beeldcultuur.

Met De kijk op waarheid onderzoekt de tentoonstelling hoe innovatieve verkenningen van AI de waarde van fotografie veranderen en de impact van deze technologie op onze relatie met de realiteit herschikken. Zo daagt de Londense AI.S.A.M. met zijn baanbrekende werk in AI-fotografie onze perceptie van authenticiteit in virtuele werelden uit. Zien en gezien worden weerspiegelt de vooroordelen en aannames van de mensen die het programmeren. Een voorbeeld is Unheard van het duo Ymer Marinus en Martina Raponi, speciaal ontwikkeld voor Pixel Perceptions in samenwerking met de dovengemeenschap in Groningen. Verandering in beeldcultuur richt zich op de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en de enorme impact die die ontwikkelingen op de kunst- en fotografiepraktijk hebben. Zo kijkt Calculating Empires: A Genealogy of Technology and Power, 1500-2025 van Kate Crawford en Vladan Joler, naar de creatieve mogelijkheden van AI in de samenwerking tussen mens en machine.

Digital Mirror
Met het verdiepende randprogramma Digital Mirror nodigt Noorderlicht bezoekers uit om zich diepgaand bezig te houden met de grote uitdagingen van onze tijd. Digital Mirror is het contextueel programma van Noorderlicht dat onderzoekt hoe technologie en beeldcultuur de samenleving vormen. Het programma omvat interactieve workshops, educatieve projecten, conferenties, intieme salons en een podcast. Centraal staan de kritische reflectie op AI, beeldvorming en de ethische implicaties hiervan, met een focus op jongeren en brede publieksparticipatie: zijn wij nog wel de baas van onze eigen verbeelding? De initiatieven brengen experts, beeldmakers en het publiek samen om inzichten te delen en discussies te stimuleren, waarbij technologie en vakgebied onlosmakelijk verbonden zijn.

Het eerste programmaonderdeel van Digital Mirror vindt plaats tijdens het openingssymposium van Pixel Perceptions op zondag 27 oktober. Te gast zijn onder andere directeur van Waag Amsterdam en oprichter van De Digitale Stad Marleen Stikker, curator en onderzoeker Rosa Wevers, kunstenaars Ymer Marinus en Martina Raponi en performance artist Luna Maurer.

Opening
Pixel Perceptions is te bezoeken vanaf 26 oktober 2024 t/m 19 januari 2025 in de Akerk en Noorderlicht. De feestelijke opening vindt plaats in de Akerk op 27 oktober 2024 om 16:00 uur met voorafgaand een openingssymposium om 13:00-15:30 uur. Ga voor meer informatie naar noorderlicht.com.

Met en door: AI.S.A.M., affect lab, Craig Ames, Minne Atairu, Mark Amerika & Will Luers & Chad Mossholder, Alice Brygo, Vera van der Burg & Gijs de Boer, Kate Crawford & Vladan Joler, Boris Eldagsen, Jake Elwes, Elisa Giardina Papa, Nicolas Gourault, Franc Archive, Philipp Klak, Ethel Lilienfeld, Jonas Lund, Luna Maurer, Mimi Onuoha, Juan Obando & Yoshua Okón, Roope Rainisto, Martina Raponi & Ymer Marinus, Sebastian Schmieg, Martine Stig, Astria Suparak, Synchrodogs, Philip Toledano, Filippo Venturi, Conrad Weise, Jonas Yip, en Joanna Zylinska

Deel dit event

Go to Top