Loading Events
  • This event has passed.

Láng voordat de Corona-pandemie toesloeg en onze steden er voor het eerst in eeuwen verlaten uit liet zien, zocht een bescheiden Amsterdammer mét fotocamera de stilte op. Een stilte die actief gezocht moest worden; in de doorkijk van een verlaten steeg, op het lege strand van Ijmuiden, in een weerspiegeling van een takje in het water of de draf van een paard op het Volgermeerpolder. Wég van de drukte. In de stilte vóór de storm. Kalmte in de chaos. Stilte ligt voor Peter Veltman in een klein hoekje.

Veltman richt zich op een breed scala aan fotografische onderwerpen; van stadsgezichten tot landschapsfotografie, van architectuur tot natuur, van organisch figuratief tot geometrische abstracties. De empathie die Veltman voelt voor zowel zijn subjecten als objecten is tastbaar. Dit is niet een fotograaf van het grote gebaar, maar juist van de tedere blik, van het gevoelige moment. Met het hart van een dichter brengt Veltman het beeld dat hij al in zijn hoofd heeft samen met de etherische momenten die op zijn pad komen. Ondanks het feit dat Veltman relatief kort geleden – sinds 2008 pas – zich voornamelijk is gaan bezighouden met fotografie, blijkt zijn gevoel voor compositionele ritmiek en het vangen van het juiste moment feilloos.

Met het oog van een schilder zoekt Veltman naar de verstilling van de oogopslag. Een blik van sympathieke verwondering, van enigheid in het alledaagse, van rust in de roerigheid; een stille blik. Amsterdam is altijd al een drukke stad geweest. Een rumoerige plaats. Een plek van werk, en van winkelen, en van dronken gelal in de nachtelijke uurtjes. Een stad waar een rustige plek ver te zoeken is, en meestal te veel gevraagd. Maar soms, heel soms, is het stil. En daar is Peter dan, om het vast te leggen.

Peter Veltman zal aanwezig zijn op de opening op vrijdag 14 oktober van 17:00 – 19:00 uur in Gallery WM. Zijn fotoboek “Soms was het stil” (Nederlands/Engels) zal dan tevens te koop zijn.

Share This Story, Choose Your Platform!