Loading Events
  • This event has passed.
Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken presenteren een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu. Er wordt een land verbeeld dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er beiden hun belangen doen gelden. Het werk is gemaakt door fotokunstenaars en fotojournalisten die hun eigen land als werkgebied hebben.

Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Met name de Kharkiv school in de fotografie was vanaf de jaren ’70 leidend. Het werk kenmerkte zich door een experimenteel realisme, waarin het lichaam als politiek object een veel terugkerend motief was.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook tevens werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de tweede editie van ‘The Information Front’, een meer documentaire publicatiereeks met werk van lokale fotografen over de oorlog en het pad ernaartoe.

Oekraïense fotografie is nog nauwelijks bekend buiten het eigen land. Dit is op internationaal vlak de eerste aanzet tot een anthologie van Oekraïense fotografie, in een coproductie van Noorderlicht, Stichting Oude Groninger Kerken, Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada), ook teamleden van de organisatie achter ‘The Information Front’.

Tijdens de expositie zal er werk te zien zijn van: Paraska Plytka-Horytsvit, Valeriy Miloserdov, Oleksandr Suprun, Evgeniy Pavlov, Rita Ostrovskaya, Maxim Dondyuk, Sasha Kurmaz, Elena Subach, Andriy Lomakin, Kirill Golovchenko, Mikhail Palinchak, Dmytro Kozatsky, Alexander Chekmenev, Victor & Sergey Kochetov, Vladyslav Krasnoschock, Oksana Parafeniuk, Mila Teshaieva, Viacheslav Poliakov, Mykola Ridnyj, Lisa Bukreieva, Mstyslav Chernov, Dmytro Kozatskyi en meer.

Oekraïne: het pad naar vrijheid opent tijdens de Groninger Museumnacht op 10 september in de Akerk. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
Voor meer informatie en tickets na 10 september klik je 

 

Share This Story, Choose Your Platform!