Loading Events

De Amersfoortse fotografen Bram Petraeus en Rob Gerritsen en de Amsterdamse fotograaf Bas Losekoot brengen in het Rietveldpaviljoen een ode aan de stad.

Zilveren camera winnaar Bram Petraeus (1987) fotografeerde het huidige tijdsbeeld van Amersfoort. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Cas Oorthuys die zeventig jaar geleden de wederopbouw van Amersfoort vastlegde. Petraeus toont een uitdijende stad in transitie. Met historische monumenten die voor de eeuwigheid lijken, maar een sfeer er omheen die misschien wel sneller verandert dan we nu beseffen. Zijn foto’s zijn opgenomen in een nieuw boek Amersfoort Bovengemiddeld, samengesteld door de regionale uitgeverij Spitwerk. Journalisten Nienke Gorter en Marcoen Hopstaken schreven de teksten voor dit boek.

Rob Gerritsen (1951) zwerft met zijn camera al jaren langs de rafelranden van Amersfoort, plekken rond de stad, die de meesten wel van naam kennen maar waar ze nooit zijn geweest. De expositie toont een selectie van Rob’s unieke foto’s. Van zijn werk heeft uitgeverij Spitwerk het boek Stadsranden gemaakt, met teksten van journalist Robin Bruinsma (helaas onlangs overleden).

Bas Losekoot (1979) bestudeert de gevolgen van toenemende urbanisatie en bevolkingsdichtheid op het menselijk gedrag in megasteden. Hij werkte intensief in de straten van New York, São Paulo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, London, Lagos, Istanbul en Mexico-Stad. De stad als vangnet voor het menselijk bestaan, is zijn invalshoek. Het boek dat hij in eigen beheer heeft uitgegeven heet ‘Out of Place’. “Op haast intieme wijze probeer ik in mijn foto’s minidrama’s te onthullen, die normaal aan het blote oog voorbij zouden gaan’’, zegt hij zelf. De expositie toont foto’s uit zijn series Out of Place, All the world’s a stage en uit zijn huidige wekelijkse fotorubriek Stadsbeeld in het Parool. Hiermee reageert hij op het Amersfoort van Bram Petraeus en Rob Gerritsen.

De gedroomde stad

En dan is er de gedroomde stad – de harmonieuze, stedelijke en tegelijkertijd ook vaak idyllische samenleving waarin iedereen zich wel thuis voelt. Door de eeuwen heen hebben architecten, kunstenaars, bestuurders en stedenbouwkundigen geprobeerd zo’n ideale stad vorm te geven. Stedenbouwkundige Johan Galjaard verzamelde zijn ideale ‘’Stadsgezichten’’. Ze zijn op een groot scherm te zien.

Ontmoet de fotografen

Wil je meer weten over de exposanten en hun werk? Ontmoet ze tijdens speciale Meet & Greets.
De boeken ‘’Amersfoort bovengemiddeld’’ en ‘’Stadsranden’’ met het werk van Bram Petraeus en Rob Gerritsen worden gepresenteerd tijdens de opening van de expositie op 13 November.

Houd de website van Fotostad 033 en sociale media in de gaten voor de data voor het volledige randprogramma.

Foto aankondiging: Rob Gerritsen

Share This Story, Choose Your Platform!