Loading Events

In het museumcafé de museumlounge toont het museum de krachtige zwart-witfoto’s van fotograaf Nike Martens. De expositie is het eerste deel van de serie ‘Mens’, de roeping van Joke Zwanenburg. De beelden laten het leven van de Zutphense Joke Zwanenburg zien in een mix van documentaire- en portretfotografie.

De overtuiging dat er meer bestaat tussen hemel en aarde blijkt in Zutphen springlevend. Sinds haar verhuizing naar Zutphen ontdekt fotograaf Nike Martens (1979) een lijn in de Zutphense activiteiten: “Veel levens hier draaien om iets hogers, iets groters. Het is ongrijpbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Overal ontmoet ik mensen die op geheel eigen wijze aan bewustwording werken.”

Eerlijk en oprecht

Martens’ stijl van fotograferen is puur en ongekunsteld. Ze schiet waarachtige portretten, waarbij eerlijkheid en oprechtheid centraal staan. Voor Martens is er niets mooiers dan dat ene moment tijdens het fotograferen dat alles samenvalt, en de kracht en diepte van een persoon in het beeld naar voren komen. De magie van dit ogenblik maakt haar nieuwsgierig naar elke nieuwe ontmoeting.