Loading Events
  • This event has passed.

Het Rijksmuseum belicht deze zomer met de tentoonstelling New Horizons hoogtepunten uit de moderne kleurenfotografie. Vanaf het allereerste begin in 1839 tot het heden, het Rijksmuseum verzamelt fotografie uit alle perioden. De laatste jaren heeft het actiever dan ooit tevoren foto’s uit recente tijd verworven. In de tentoonstelling zijn 30 foto’s van nationale en internationale fotografen te zien, onder wie Viviane Sassen, Michael Wolf, Pieter Hugo en Ruud van Empel. De meeste werken zijn de afgelopen jaren geschonken of met steun van particuliere fondsen aangekocht en worden voor het eerst getoond. New Horizons. Moderne fotografie in het Rijksmuseum is te zien van 29 juni t/m 3 september.

KLEURENFOTOGRAFIE ALS DE NIEUWE NORM

De tentoonstelling New Horizons brengt een cruciale omslag in de geschiedenis van de fotografie in beeld. Tot in de jaren ’70 wilden veel fotografen niets van kleurenfotografie weten. In 1961 zei de Amerikaanse fotograaf Robert Frank: “Black and white are the colors of photography”. Zwartwit was de norm. Zestig jaar later is het eerder andersom. Kleur is op alle terreinen van de fotografie doorgedrongen, en niet meer weg te denken. Kleurenfotografie is weliswaar een jonge ontwikkeling in de fotografie maar borduurt voort op lange tradities. Een belangrijk onderwerp als Suriname was tot voor kort alleen in de fotocollectie van het Rijksmuseum aanwezig met portretten en landschappen uit de 19de en vroege 20ste eeuw, en foto’s van rond de onafhankelijkheid in 1975. Met de serie Pikin Slee voegde Viviane Sassen in 2013 een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van het land zoals die in de collectie vertegenwoordigd is.

TUSSEN KUNST EN DOCUMENTAIRE

Met de opkomst van kleurenfotografie zijn grenzen tussen genres vervaagd. Kunstzinnige- en documentairefotografie groeien naar elkaar toe. Fotografie is nog altijd een belangrijk medium om te laten zien hoe mensen leven. Soms gebeurt dat op subtiele en indirecte wijze. Zo documenteert Henk Wildschut de vluchtelingen bij Calais zonder henzelf in beeld te brengen, alleen de tenten en andere bouwsels waarin ze leven. Michael Wolf verbeeldde de woonomstandigheden in Hong Kong, niet door de interieurs zelf te fotograferen maar de onmenselijke grootte en anonimiteit van de buitenkanten van wolkenkrabbers. Daarmee zetten zij de zichtbare wereld naar hun hand. Dat doen ook Jacquie Wessels met stillevens in autogarages, Anne Geene met de natuur en Ruud van Empel schept uit het niets een compleet nieuwe wereld.

DE FOTOCOLLECTIE VAN HET RIJKSMUSEUM

De fotocollectie van het Rijkmuseum omvat meer dan 160.000 vintage afdrukken, fotoalbums, fotoboeken en andere bijzondere foto’s. De collectie bevat werken uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw en vormt een representatief overzicht van de geschiedenis van de fotografie. Het gaat daarbij om erkende meesterwerken van nationale en internationale topfotografen, en tegelijkertijd ook om reclame, mode, journalistiek en wetenschap. Hans Rooseboom en Mattie Boom, conservatoren fotografie van het Rijksmuseum, zijn recent onderscheiden met de AIPAD Award 2023. De Association of International Photography Art Dealers (AIPAD) kent de award jaarlijks toe aan toonaangevende conservatoren uit de wereld van de fotografie.

ONMISBARE STEUN

Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het mag ontvangen. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum. De Photo Gallery van het Rijksmuseum wordt mogelijk gemaakt dankzij Baker McKenzie.

Photo credit: Michael Wolf, Architecture of Density # 119, 2009. Aankoop uit het Stefanie Georgina Alexa Nühn Fonds/Rijksmuseum Fonds. Courtesy of Galerie Wouter van Leeuwen

Meer info

Deel dit event

Go to Top