In Movements vertellen 10 internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen achter de sport. Mensen die via hun sport niet alleen fysieke en mentale obstakels overwinnen, maar ook weerstand bieden tegen heersende normen en maatschappelijke verandering in gang zetten.
Wie of waar je bent en wat je achtergrond is, bepaalt hoe vrij je je kunt bewegen. Zo variëren kansen en verwachtingen aanzienlijk per gezin, land, geloof en cultuur, per sekse of etniciteit. In Movements zie je hoe de hoofdpersonen zich via hun sport fysiek verzetten tegen van buitenaf opgeworpen barrières. Van een jonge Afghaanse vrouw die uitblinkt in boksen en uiteindelijk zelfs een ticket voor de Olympische Spelen weet te bemachtigen, tot een Tunesische jongeman die na een beenamputatie, een nieuwe levensinvulling vindt als breakdancer. Maar ook een fotoreeks over een groep Palestijnse skaters die, ondanks de bezetting, hun vrijheid hervinden via hun sport.
Fotografen en kunstenaars
Je ziet de werken van Andrea Bruce, Denis Darzacq, Maen Hammad, Yassine Alaoui Ismaili, Chantal Pinzi, Nandipha Mntambo, Thenjiwe Niki Nkosi, Miguel Rio Branco, Newsha Tavakolian en Hank Willis Thomas. Hun werken bestaan hoofdzakelijk uit fotografie, afgewisseld met een enkele video-installatie. De een doet dat in persoonlijke documentairestijl, de ander met (her)interpretatie van found-footage (gevonden) videomateriaal, terwijl weer een ander een beeld in scene zet om een specifieke kwestie aan te kaarten.
Mens in beweging
De geselecteerde werken tonen de mens in beweging in verschillende delen van de wereld, waarbij de universele taal van de sport zich een weg baant door verschillende culturen en tegelijkertijd het contrast zichtbaar maakt. Movements toont de mens die, door middel van beweging, probeert te ontsnappen aan de maatschappelijke druk. Ze proberen zich te bevrijden en bezwijken daar soms onder. Sporten als boksen, skaten, breakdance, turnen, voetbal en stierenvechten staan symbool voor de strijd en individuele krachtmeting van mens tegen heersende normen en waarden.
Curator van Movements is Rose Ieneke van Kalsbeek.