Reis je mee met Raji in het Rijksmuseum? Op zoek naar de eigenschappen van een perfecte vakantie ging fotograaf Mounir Raji (1982) mee met een cruise langs het Caribisch gebied. In zo’n vijftig overrompelende foto’s dompelt hij je onder in een wereld waar weinig aan het toeval wordt overgelaten.
HET MECHANISME ACHTER TOERISME
Na een paar rustiger jaren gaan reizigers weer massaal ’op avontuur’. Maar wat maakt een perfecte vakantie? En wat is het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat? In opdracht van het Rijksmuseum portretteerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 de ultieme toeristische ervaring: een cruise. Luieren, complete tours en (veel) ijs. Het is alles wat je je bij vakantie voorstelt in overvloed. En meer.
TEGENOVERGESTELDE ERVARING
Mounir Raji’s eigen vakanties bestonden vroeger vooral uit familiebezoek. “We reden naar Marokko en bleven daar 6 weken, zonder vooropgesteld plan. Ik zag mezelf tijdens deze reizen niet per se als toerist”, aldus Raji. Voor deze serie wilde hij het tegenovergestelde ervaren. Hij reisde af naar Florida om aan boord te gaan van een 8-daagse cruise langs Curaçao, Aruba en de Bahama’s. Raij: “Je stapt een andere wereld in als een ontsnapping van het dagelijks leven waarin zekerheid, entertainment en comfort centraal staan.”
ALLES KOMT SAMEN
In tegenstelling tot een stad of land is een cruiseschip volledig gebouwd voor toerisme. Alle ingrediënten voor een vakantie komen er samen. Vermaak en ontspanning, met de veiligheid van een groot schip. Hier is iedere dag een ‘Perfect Day’. Maar hebben mensen ook oog voor het personeel en de impact op natuur en lokale bevolking? In zijn serie stapt Raji de veilige bubbel van een cruise binnen en betrekt hij ons in zijn zoektocht. Je ontdekt het zelf, met een bezoek aan het Rijksmuseum.
MOUNIR RAJI
Mounir Raji (1982) is fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Hij staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme. Naast commerciële opdrachten, maakt hij ook series die onder meer te zien waren bij onder andere Kunstmuseum Den Haag. In 2023 kwam zijn eerste fotoboek ‘Dreamland’ uit waarin hij een ode brengt aan Marokko.
DOCUMENT NEDERLAND JUNIOR
Tegelijk met Document Nederland is Document Nederland Junior te zien in de Fotogalerij. Document Nederland Junior is een jaarlijkse fotowedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Het thema was gelijk aan de foto-opdracht: toerisme. Tien genomineerde jongeren krijgen een masterclass door Mounir Raji en experts van het Rijksmuseum. De series van alle tien de genomineerden zijn bovendien te zien in de tentoonstelling. Uit de top tien worden op 28 september twee winnaars (mbo/vo) bekendgemaakt. Document Nederland Junior wordt mogelijk gemaakt door de The Vink Foundation/ Rijksmuseum Fonds
MET DANK AAN
De tentoonstelling Perfect Day. Mounir Raji fotografeert toerisme (29 september tot en met 14 januari) is mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds, het Familie Van Ogtrop Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum NEXT.
DOCUMENT NEDERLAND
Het Rijksmuseum organiseert sinds 1975 jaarlijks de foto-opdracht Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk thema in beeld te brengen. Eerdere fotografen waren: Bert Nienhuis, Eddy Posthuma de Boer, Dolf Toussaint, Han Singels, Koen Wessing, Hans van den Bogaard, Catrien Ariëns, Bertien van Manen, Paul Babeliowsky, Jan Everhard, Eduard de Kam, Joost Guntenaar, Kors van Bennekom, Pieter Boersma, Ed van der Elsken, Hans Aarsman, Harry Meijer, Oscar van Alphen, Han Singels, Maya Pejic, René de Wit, Michel Pellanders, Theo Baart, Cary Markerink, Dolf Toussaint, Oscar van Alphen, Ferry André de la Porte, Nick Sinclair, Jannes Linders, André-Pierre Lamoth, Theo Bos, Hannes Wallrafen, Werry Crone, Reinier Gerritsen, Luuk Kramer, Roel Visser, Harrie Timmermans, Taco Anema, Bert Verhoeff, Koen Wessing, Catrien Ariëns, Céline van Balen, Stephan Vanfleteren, Mark Power, Eva Leitolf, Bart Sorgedrager, Morad Bouchakour, Janine Schrijver, Justin Jin, Jan van IJken, Geert van Kesteren, Raymond Wouda, Marnix Goossens, Ad van Denderen, Ilse Frech, Dana Lixenberg, Henk Wildschut, Hans van der Meer, Carel van Hees, Anoek Steketee, Stacii Samidin, Martijn van de Griendt en Sharelly Emanuelson.