Loading Events

‘Bloed en Honing’, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan

Fotograaf Nicole Segers en auteur Irene van der Linde vertellen over twintig jaar reizen door de periferie van Europa naar aanleiding van het laatste deel van hun trilogie, Bloed en Honing.

In bijna twintig jaar tijd zien Nicole Segers en Irene van der Linde aan de nieuwe oostgrens en langs de Bosporus de rafelranden van de Europese eenwording. Hun laatste reis voert door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen en een verhaal van eenheid en scheiding laten zien. Tussen 2012 en 2020 trekken schrijver en fotograaf over doodstille wegen en kale hoogvlaktes, door donkere rotskloven en verlaten dorpen. Ze bezoeken steden met magische namen als Dubrovnik, Sarajevo, Skopje, Ohrid en Tirana. Onderweg ontmoeten ze gewone mensen met een buitengewone geschiedenis. Mensen die dromen, vechten, angstig zijn, worstelen met hun lot. De foto’s variëren van poëtische landschappen, die een gevoel van heimwee oproepen naar betere tijden, tot trieste stadsbeelden, die de sporen van een turbulente geschiedenis laten zien.

In Bloed en honing zijn taal en beeld met elkaar verweven tot een onlosmakelijk geheel. Dit leidt tot een vernieuwende vorm van samengaan van literaire non-fictie en fotografie. In één doorlopend verhaal zijn schrijver en fotograaf afwisselend aan het woord, als in een reisjournaal.
In deze lezing nemen de makers je mee op reis en laten je aan de hand van hun foto’s en verhalen zien hoe de stemming in Europa in de afgelopen twintig jaar radicaal is veranderd en wat de grensbewoners ons te vertellen hebben.

Over de auteurs
Nicole Segers (1960) is fotograaf. Zij werkt voornamelijk aan langlopende projecten, gepubliceerd en tentoongesteld in binnen- en buitenland. Ze onderzoekt hedendaagse onderwerpen en maakt werk in series en enkelvoudige beelden. Ze werkte samen met Rem Koolhaas, Leo Divendal, Luuk Kramer, Irene van der Linde en Marc Prust. De expositie Bloed en Honing, reizen door de periferie van Europa was te zien in 2021/2022 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
Irene van der Linde (1963) is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer.
Samen publiceerden zij Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens (2004) – in Franse vertaling genomineerd voor de Prix du Livre Européen – en Het veer van Istanbul, ontmoetingen langs de Bosporus (2010). Bloed en Honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan is door de Nederlandse Fotoboekenprijs verkozen tot ‘Beste tekst/fotoboek 2021’. Het boek verscheen bij Boom Uitgevers Amsterdam in samenwerking met Lecturis, de derde druk staat gepland voor februari 2023.

Share This Story, Choose Your Platform!