Loading Events
  • This event has passed.

Elk jaar verstrekt het Noord-Hollands archief een opdracht aan een fotograaf om een reportage te maken in de provincie voor de ‘Provinciale Atlas’.

Dit jaar is in het kader van de  Landschapstriënnale 2023 de opdracht gegeven aan documentair fotograaf Jeroen Toirkens om zijn interpretatie te geven aan de ‘Waddenbaai’, de ruimte van het Noord-Hollandse wad.

Hij heeft gefotografeerd op Wieringen en Texel, waarbij hij vooral inzoomt op de geometrie van het dijklandschap.

Vanaf 8 september zijn de foto’s van Jeroen Toirkens te zien in een tentoonstelling over Waddenbaai in de Oosterlanderkerk N-H,  Den Oever.   Daarnaast is er een film over zijn aanpak op Wieringen en geven historische kaarten informatie over de veranderingen van het Noord-Hollandse waddenkustlandschap. Op donderdag 7 september is de feestelijke opening van de tentoonstelling van 17:00 – 19:00 uur

 

Jeroen Toirkens: “Voor deze opdracht ben ik het gebied tussen Den Helder en Den Oever gaan onderzoeken waarbij ik steeds naar de zee en de dijk werd getrokken. Ik werd gefascineerd door de geometrische vormen van het landschap; de horizon, de leegte en de door mensen gemaakte dijk. De kleur van het gras en het grijze van de zee. Het verschil van de zee tussen eb en vloed, de dijk van asfalt of beton. Dat is wat ik heb teruggekregen van het landschap”.

Jeroen Toirkens (1971) is bekend van fotoreportages van nomadische eenzaamheid en afgelegen wildernis. Hij heeft een grote affiniteit met sociale documentaire fotografie en een aantal van zijn foto-essays zijn in de internationale pers verschenen. Het project ‘Nomadslife’, waarin hij de nomadische volkeren van het noordelijk halfrond documenteert, begon met een bezoek aan Turkse nomaden in het Bolkar gebergte en resulteerde in een fascinatie voor het traditionele zwervende bestaan van nomadische volkeren en de sociaaleconomische en klimatologische problematiek waarmee deze vandaag geconfronteerd worden.

Landschapstriënnale ’23
De Landschapstriënnale is een driejaarlijks terugkerende manifestatie over het landschap; heden, verleden en een mogelijke toekomst in het licht van actuele ontwikkelingen. Dit jaar worden onder de titel ‘Dynamische Waddendelta’ de schijnwerpers op de Waddenkust van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen gezet. Het Noord-Nederlandse kustlandschap met een lengte van ruim 225 kilometer bestaat uit negen Waddenregio’s, ieder met een eigen identiteit en iconen. De Waddenbaai en de Afsluitdijk vormen de Noord-Hollandse Waddenkust. Dit kustlandschap, grenzend aan het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, is als gevolg van de klimaatveranderingen onderhevig aan ingrijpende veranderingen. De vraag is niet óf maar hoe de Waddenkust in de komende eeuw zal veranderen. In deze tentoonstelling tonen we aan de hand van historische kaarten uit de beeldcollectie Provinciale Atlas hoe de veranderingen van het kustlandschap in Noord-Holland zich sinds de 16e eeuw hebben voltrokken.

Tentoonstelling: 8 september a.s. tot en met zondag 24 september a.s.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 13.30 t/m 16.30 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Lezing Jeroen Toirkens: 20 september, 20.00 uur Oosterlanderkerk N-H

Share This Story, Choose Your Platform!