Loading Events

De komende jaren werken de in Den Haag gevestigde fotografen Jakob Ganslmeier (DE, 1990) en Ana Zibelnik (SI, 1995) aan Fault Line, een project over de impact van de klimaatcrisis op Zuid-Europa. In het eerste deel, dat hier wordt gepresenteerd wordt, richten de fotografen zich op klimaatangst. Dit psychologische fenomeen komt vooral voor onder jongeren, die hun toekomst steeds minder zeker zijn. Voor de één werkt klimaatangst verlammend, voor de ander is het juist een prikkel om tot actie over te gaan.

Dit voorjaar zochten Ganslmeier en Zibelnik contact met jonge klimaatactivisten in Italië die zijn aangesloten bij onder meer de klimaatbeweging Fridays for Future. Onder hen heerst angst, woede en wanhoop, maar ook een standvastige roep om actie en concreet beleid. Ook zochten de fotografen Italiaanse beleidsmakers op die klimaatverandering ontkennen: zij gebruiken klimaatangst juist om hun nationalistische agenda uit te dragen.

Toen de fotografen in Italië aan het werk waren, bleek wederom hoe nijpend de situatie is. Hevige regenval leidde tot zware overstromingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. De gevolgen van die rampspoed vormen de achtergrond van de serie portretten.

Lees  meer over het project Fault Line van Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik op www.jakobganslmeier.com/fault-line

Share This Story, Choose Your Platform!