Loading Events
  • This event has passed.

Op 8 december staan de verhalen uit drie fotoboeken centraal op het podium van de Cloud Nine in TivoliVredenburg op de FOTODOK Book Club. Rob Hornstra ontvangt de volgende gasten:

Laia Abril werkt aan een drieluik over de geschiedenis van vrouwenhaat. Ze sprak over het eerste deel On Abortion op de Book Club net voor de eerste lockdown in februari 2020. 8 december vertelt ze over het tweede, net verschenen deel On Rape. Ze koos voor dit onderwerp toen ze midden in haar onderzoek naar vrouwenhaat zat en er in Spanje een enorme rel was over een verkrachtingszaak. Vijf Spaanse mannen (The Wolf Pack noemden ze zichzelf) verkrachtten een 18-jarig vrouw en de daders werden alleen schuldig bevonden aan seksueel misbruik vanwege “het gebrek aan bewijs van geweld”. De verdediging voerde aan dat 96 seconden aan videobeelden gefilmd door de daders – waarin het slachtoffer bevroren was en haar ogen dicht had – een bewijs van toestemming was. Deze zaak leidde tot het grootste feministische protest in de geschiedenis van Spanje waarin werd opgeroepen tot het herschrijven van de Spaanse wetten en het verhogen van de straf. Met de opkomst van de #MeToo-beweging en de Harvey Weinstein-zaak overal in het nieuws, wilde Laia proberen te begrijpen “waarom de structuren van justitie en wetshandhaving niet alleen faalden, maar in feite daders aanmoedigden door bepaalde machtsdynamiek en sociale normen in stand te houden.”

Laila Abril – On Rape
(https://www.laiaabril.com/book/on-rape-book/)

In The Land of Promises vertelt Youqine Lefèvre de intieme en persoonlijke verhalen die het gevolg zijn van de strikte  eenkindpolitiek in China. Tussen de jaren 1979 en 2015 volgde China een extreme benadering t.a.v. kritieke bevolkingsgroei met deze eenkindpolitiek. De gevolgen van deze regelgeving waren enorm, met name voor honderdduizenden Chinese meisjes die van hun biologische familie zijn gescheiden en ter adoptie zijn aangemeld. Fotograaf Youqine Lefèvre (BE) is een van die meisjes. In haar eerste boek portretteert ze de reis van haar adoptie aan de hand van het verhaal van zes Belgische families die in 1994 naar China reisden om meisjes te adopteren. Ze relateert dit verhaal aan een bredere context. Het boek bestaat uit foto’s die Youqine in China heeft gemaakt, archieven vanaf 1994, onderzoek van demografen en experts over het Chinese beleid, en de verhalen en getuigenissen van mensen die ze tijdens haar reizen in China heeft ontmoet.

Youqine Lefèvre – The Land of Promiss
(http://www.youqinelefevre.com/the-land-of-promises)

Friso Keuris mocht als een van de weinige mensen de zomerresidentie van Tito op het eiland Brijuni in voormalig Joegoslavië bezoeken en fotograferen. Hij combineerde deze foto’s met werk dat hij de afgelopen jaren maakte van het Joegoslavië Tribunaal. Zijn fotoboek TiTo is een verhaal over de verwoesting van het land dat Tito heeft gebouwd, met een rampzalige oorlog als laatste resultaat. De zomerresidentie belichaamt het begin en het einde van de Joegoslavische droom, waarin Tito zo sterk geloofde. 

TICKETS

Share This Story, Choose Your Platform!