Loading Events
  • This event has passed.

De volgende editie van de FOTODOK Book Club op 3 december heeft als thema The Special Dutch Edition. Er verschenen de afgelopen periode heel veel bijzondere fotoboeken in Nederland. En die verdienen extra aandacht in deze bijzondere tijd:

Thomas Kuijpers  Hoarder Order
Heleen PeetersHorse
Antoinette de Jong & Robert KnothTree and Soil
Marvel HarrisInner Journey
Louisiana van OnnaEarly Ed

Delphine Bedel verzorgt een gesproken column. De presentatie van de avond is in handen van creatief adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent Sterre Sprengersen fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra.

Thomas Kuijpers vertelt over zijn laatste boek Hoarder Order dat als beste fotoboek van 2020 op de shortlist staat voor de Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards Zijn werk komt altijd voort uit een (reeks) actuele gebeurtenis(sen), aan de hand waarvan hij onderzoekt op welke manier de vertellingen hierover invloed uitoefenen op ons dagelijks bestaan. Thomas verzamelt heel veel materiaal: van kranten, flarden gesprekken die hij op straat opvangt, videomateriaal van Youtube, posters aan de muur bij de bushalte, commentaren op Twitter. Vanuit die verzameling ontstaan er nieuwe verbanden, inzichten in de manier waarop vertellingen rondom bepaalde onderwerpen vormgegeven worden, en ontstaat ook het werk – waarbinnen het bronmateriaal vaak nog zichtbaar is. Hoarder Order beslaat de periode van 2000-2020.

Heleen Peters vertelt over haar boek Horse. De grootvader van Heleen begon in 1948 een bedrijf in wat veel mensen nu als een taboe beschouwen: paardenvlees. Beginnend bij het familiebedrijf, verdiepte Peeters zich in de paarden (vlees) cultuur in België, Frankrijk, Italië, Polen, Argentinië, Uruguay, Kirgizië, de Verenigde Staten en Canada. Waarom wordt paardenvlees steeds minder populair? Wat gebeurt er met paarden als ze niet meer worden gegeten? Hoe verhouden we ons überhaupt tot dieren? En hoe zit het met de noodzaak om onze vleesconsumptie te verminderen?

Fotografen/mediamakers Antoinette de Jong en Robert Knoth reisden tussen 2011 en 2018 regelmatig naar de verlaten landschappen van Fukushima in Japan. Als archeologen van de toekomst probeerden ze te begrijpen wat er in een ver verleden was gebeurd. In hun boek Tree and Soil combineren ze de beelden met  werk uit de Siebold-collecties, genoemd naar Philipp Franz von Siebold, die verbonden was aan de Nederlandse handelsdelegatie in Japan, begin 19e eeuw. Hij verzamelde planten, dieren, artefacten en duizenden schilderingen en tekeningen, die goed laten zien hoe de Japanse cultuur geworteld is in de natuur. Siebold was typisch voor de ontdekkingsreizigers die in deze periode de wereld afreisden op zoek naar natuurschatten die de mensheid zou kunnen gebruiken. Die tijd kan nu gezien worden als een prequel voor het Antropoceen, het tijdperk waarin onze planeet op allerlei manieren diepgaand is veranderd door menselijke activiteit.

Marvel Harris legde in Inner Journey zijn gendertransitie van vrouw naar man vast. Hij wilde graag zijn verhaal in een boek publiceren omdat hij voorbeelden mistte van mensen waarin hij zichzelf herkende .“Ik dacht dat mijn project voornamelijk ging over mijn gendertransitie. Gaandeweg ontdekte ik dat het veel meer gaat over de langdurige zoektocht naar mijzelf: het zijn van een mens met gevoelens, blijvend in ontwikkeling.”

Fotograaf Louisiana van Onna gaf het boek Early Ed, de pioniersjaren vorm dat haar vader Edwin van Onna schreef over de periode  1944-1956 voorafgaand aan het grote succes van Van der Elsken. Hoe hij tijdens het laatste oorlogsjaar werd opgevangen door christen-anarchistische antimilitaristen in Bergeijk; hoe hij in Wormerveer kennismaakte met de fotografie; hoe hij zich in Parijs onderdompelde in high society kringen. Na de publicatie in 1956 van Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés was de internationale doorbraak van Ed van der Elsken een feit en zijn naam als straatfotograaf gevestigd.

Delphine Bedel verzorgt een gesproken column tijdens de Book Club .

We weten niet wat er op 3 december mag en kan. Wat we wel weten is dat we op 3 december de FOTODOK Book Club in de Cloud Nine in TivoliVredenburg een mooi programma verzorgen dat sowieso te volgen zal zijn via een livestream. Houd onze website en sociale media in de gaten voor de laatste updates.

NOG ONLINE TICKETS VOOR STREAM TE KOOP VIA DEZE LINK NAAR DE FOTODOK WEBSITE

Deel dit event