Loading Events
  • This event has passed.

Becoming a Ghost is een video-installatie waarin is vastgelegd hoe kunstenaar Giath Taha een emotioneel weerzien beleeft met zijn broer in de online videogame PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), nadat ze elkaar al tien jaar niet meer in het echt hebben kunnen zien.

Terug naar het verleden
Toen een vreedzame opstand tegen de president van Syrië in 2011 uitmondde in een grootschalige burgeroorlog moest kunstenaar Giath Taha het land ontvluchten. Het is daarom misschien wel een vreemde gewaarwording dat PUBG een ontzettend populair spel is in Syrië, gezien de griezelige gelijkenis met de huidige staat van oorlog in het land.

In het spel worden honderd avatars van spelers tegelijk losgelaten op een virtueel eiland en strijdt iedereen om de laatste persoon of team te zijn dat overblijft. Uiteindelijk kwam de kunstenaar erachter dat zijn eigen broer een fervent speler van het spel is. Terwijl de dreiging van een plotselinge dood hen constant achtervolgt, biedt PUBG de broers ook een veilige omgeving om onderwerpen te bespreken die op reguliere communicatieplatforms worden gecensureerd.

Over Giath Taha
Giath Taha (geb. 1982, Syrië) studeerde fotografie en toegepaste kunst aan het Walled Izzat Institute in Damascus en literatuur aan de Universiteit van Damascus, Syrië. Vervolgens studeerde hij in 2021 af met een MA Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij ontving zowel de MA Artistic Research afdelingsprijs 2021 als de Royal Academy Master Award 2021 voor zijn afstudeerwerk Becoming a Ghost (2021). Taha nam deel aan verschillende groepsshows. Zijn tentoonstelling in Foam 3h is zijn eerste museale solotentoonstelling. Giath Taha woont en werkt in Amsterdam.

Share This Story, Choose Your Platform!