Loading Events
  • This event has passed.

Foam presenteert met trots een grootschalig overzicht van het werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole. De tentoonstelling bevat werk uit zijn archief, dat lange tijd als verloren werd beschouwd. Het overzicht werd samengesteld in samenwerking met de Ernest Cole Family Trust, die in 2017 de controle over Cole’s archief kreeg. Cole werd geroemd om zijn onvermoeibare verslaglegging van het leven van Zwarte Zuid-Afrikanen onder apartheid: een regime van geïnstitutionaliseerde rassenscheiding dat van 1948 tot de vroege jaren 90 van kracht was.

Als een van de eerste Zwarte freelance fotografen bood Cole met zijn werk een zeldzame blik van binnenuit. Hij werd geboren in een township en ondervond de onderdrukking van het apartheidsregime aan den lijve. Door zich te laten classificeren van ‘zwart’ naar ‘gekleurd’, slaagde hij erin toegang te krijgen tot plekken waar de meeste Zuid-Afrikanen werden geweerd. Hij waagde zijn leven door de grimmige realiteit van rassenscheiding te fotograferen, onder andere in de mijnen, tijdens politiecontroles en bij de vernietiging van townships.

Cole leidde een nomadisch bestaan. Hij werd verbannen uit zijn geboorteland vanwege zijn publicatie House of Bondage (1967). De hoofdstukken van dit boek vormen de leidraad van deze tentoonstelling. Het boek ageert openlijk tegen het apartheidsregime en het werd direct verboden in Zuid-Afrika. Het reële gevaar om gearresteerd te worden maakte dat Cole in 1966 in ballingschap ging. Hij zou nooit meer terugkeren.

group of men with hats and suitcases

woman holding gun photo button

Wonend en werkend in Zweden en de Verenigde Staten bleef Cole de levens van Zwarte mensen in beeld brengen. Maar het bestaan als staatloze man van kleur bleek ingewikkeld; een publicatie van zijn werk in de Verenigde Staten zou er nooit komen. Tegen het einde van zijn leven raakte Cole steeds meer gedesillusioneerd en woonde hij naar verluidt op straat in New York. Hij stierf op 49-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Een groot deel van Cole’s werk werd lange tijd als verloren beschouwd.

Tot de herontdekking van 60.000 negatieven en contactafdrukken in de kluis van een Zweedse bank in 2017. Naast nooit eerder gezien werk (in kleur) uit zijn tijd in Amerika bevat het archief ongepubliceerde foto’s en contactafdrukken van House of Bondage. De tentoonstelling in Foam is het eerste grootschalige overzicht van Cole’s werk waarin delen van zijn teruggevonden archief zijn opgenomen.

Ernest Cole – House of Bondage is van 27 januari 2023 t/m 14 juni 2023 te zien in Foam.

Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

boy looking out graded window

 

Share This Story, Choose Your Platform!